Compó

Compó

(Tinca tinca)

Tilalmi idő: Nincs Méretkorlátozás alá nem esik.

A compót külföldön ízletes húsa miatt többre becsülik, mint nálunk. Tenyésztésükre a pontyos tógazdaságokban járulékos halként nagyobb gondot fordítanak, mint hazánkban. A mi vizeinkben inkább csak az iszapos fenekű, vízi növényzettel dúsan belepett, az elmocsarasodás felé haladó kisebb-nagyobb tavakban található. A compó zömök testalkatú s igen nyálkás hal.

Szájszögletében egy-egy bajuszszál van. Igen szívós, kis oxigénigényű hal. Zömök, hengeres testű hal. Háta sötétzöld, oldalai zöldes aranysárgák. Teste, amelyet szokatlanul apró pikkelyek borítanak, igen nyálkás. Májustól július végéig ívik. Ugyanolyan jellegű vizeken található, mint a kárász. Életmódja is hasonló. Tápláléka álcákból, férgekből és növényi anyagokból áll. Lomha, táplálékát lassan, ízlelgetve fogyasztja el.

A compó horgászata:
A horogra feltűnő óvatossággal kap. Úszós felszereléssel fogható. A horgon erőteljesen védekezik, ezért a korábban ismertetett erős dévérező felszereléssel, 0,20 - 0,25-ös zsinórral, 8-10-es horoggal horgásszunk rá. Csalétkül az apró giliszta és a tésztaféleségek egyaránt jól beválnak. A bevágást ne siessük el. Hagyjunk időt, hogy a horgot a szájába vegye, és az úszóval elsétáljon. Az apró compó szívóssága miatt kitűnő csalétek csukára. Az erős dévérezőszerszámra rendszerint 20-30 dkg-os példányok akadnak. Egyes vizeken súlya eléri, ritkán meghaladja az egy kg-ot is. A kárász és a compó inkább a mocsaras vizeket kedveli, a jászkeszeg és a paduc viszont a friss, gyorsabb folyású vizek lakója.

Online látogatóink

Oldalainkat 93 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése