Sügér III.

Sügér III.

A sügér horgászata III.
Az előző részben két műcsalival ismerkedtünk meg, most ismét a műcsalis dobozban kutatunk egy kicsit, eredményes sügér csalik után. A mai választás a plasztik csalikra és a tandem csalira esett. Nem véletlenül, ezek a csábítók már bizonyítottak, leg-alábbis az én horgászataim során. A cikk elolvasása után remélem Önök is kedvet kapnak, hogy kipróbálják.
 
Műcsalik 2.
 
A mai részben bemutatott műcsalik az újabb generációs csalik csoportjába tartoznak, ami alatt azt értem, hogy nálunk inkább csak az utóbbi 10-15 évben használják szélesebb körben. A sügérhorgászat egyik csodafegyvere lett azóta a plasztikcsali. Hála a gyártók leleményességének, ezek a csalik széles horgásztábort állítottak maguk mellé az alacsony árfekvésükkel és emellett fogósságukkal.
 
Néhány alkalmas modell
 
A sügerezésben leggyakrabban használatos gumicsali a grub. Mivel ezek a csalik a tengeren túlról, az Egyesült Államokból származnak, így többségükben angol elnevezéseik vannak. A grubot leginkább a köznapi szóhasználatban a twiszter szóval tudjuk helyettesíteni. A csali egy változó hosszúságú testből és egy vagy két majdnem teljes körívet leíró lapos farokból áll. A testben akkor helyezzük el helyesen a horgot, ha a horog öble felfelé áll és a farok pedig lefelé, hogy kapáskor ne zavarja a bevágás hatékonyságát.
 
Az ólomfejes jig horgok
 
A plasztik csalihoz a kereskedelemben zavarba ejtően sokféle jig fej kapható. A jig fej egy fix ólomfejjel szerelt horgot jelent, melyre ráhúzzuk a plasztik csalit. A fej alakjá-nak a sügér horgászatban nincs nagy jelentősége, hisz a célhalunkat a parttól nem kell túlságosan messze keresnünk és nem a rohanó, zabolátlan mély folyókat vallatjuk, ahol bizony jelentősége van a fej alakjának, a minél kisebb ellenállásnak a pontos csalivezetés érdekében. A szuperkönnyű jig horgászathoz gyártott fej általában gömb alakú.
Nagyon fontos figyelembe venni a sügér méreteit, bár a számára hihetetlenül nagy méretű csalikkal is megküzd, mikor a csali méretét kiválasztjuk. Semmiképpen ne használjunk 5 cm-nél nagyobb grubot (farokkal együtt). Inkább az apróbb 2,5-3 centis darabok mellett tegyük le a voksot, nem ennél a módszernél is igaz, hogy a finomabb szerelékre több kapásunk lesz és biztosabb az akadás. Ne szakítsuk le a sügér puha száját a hatalmas jighorgokkal! A méret mellett a színnek is jelentősége van.
 
Nekem a narancs fej, sárga test vált be leginkább
 
A gyártók szinte a teljes színskálát lefedik a plasztikcsalik színkombinációinál. Horgászataim során azt tapasztaltam, hogy a leguniverzálisabb a pirossárga kombináció volt. Szinte minden horgászat alkalmával fogtam vele sügért, persze voltak olyan esetek is mikor bármit rakhattam fel, nem volt érdeklődés. Nagyon jó a fehér test kicsit zavarosabb, tört színű vízben, valamint a fekete a kristálytiszta víz esetén. Egyes plasztikok gyártása során apró, csillogó flittereket kevernek a csali alapanyagába, melyek a vízbe hatoló napfényt visszatükrözik, ezáltal jobban láthatóvá teszik a csalinkat.
Számtalan variációs lehetőséget kínál a plasztikcsalis horgászat. Nemcsak a különböző súlyú fejekkel ellátott jig horgokon kínálhatjuk fel a csalinkat, még természete-sebb mozgást produkál akkor, ha súlyozatlan, egyágú horgot bújtatunk a testbe. Természetesen a szinte súlytalan csalit nem tudnánk így a megfelelő helyre eljuttatni, tehát valamilyen súlyra van ehhez szükség. Ezt a plussz súlyt az előtétólom fogja biztosítani. Ez egy egyszerű, a versenyhorgászatban használt stopper ólom, melyet tetszőleges távolságban lehet a műcsalitól elhelyezni szilkon darabok segítségével (a konkrét szereléket a cikksorozat egyik következő részében be is mutatom).
 
Az ismeretlen idegen, a tandem
 
A plasztikcsalikkal valamiféle rokonságban állhatna az egyéb műcsalik kategóriájába tartozó csali, mely magán viseli a körforgó és a plasztikcsali jellemzőit.. Számomra a sügérhorgászatban ezek a műcsalik közül a tandem műcsali (spinnerbait) használata vált be. (Sajnos nem igazán van magyar megnevezése, ezért használom az angol eredetit). Ezt a csalit Magyarországon nem nagyon ismerik és használják, inkább csak azok tudnak róla akik érdeklődnek a változatos horgászcikkek és az új dolgok iránt. Én is puszta érdeklődésből vásároltam meg az első készletemet, és be is vetet-tem, ahogy már említettem, eredményesen. A tandem, mint a kerékpárok esetében is kettőset jelent.
 
Sügér tandemre
 
A tandem csalik közös jellemzője, hogy a szár leginkább egy nyitott biztosítótűre hasonlít, s az egyik szárvégen egy kis körforgó kanál van, míg a másik végben egy kapocs. Ebbe a kapocsba csatolhatjuk bele a jigfejes plasztikot.
A tandem előnyeit akkor tudjuk igazán megérteni és élvezni, ha vízinövényekkel erősen benőtt vízfelületen horgászunk. A „V” alakú szár nyitja a „dzsungelben” az utat, így kevesebb elakadásunk lesz, mint egy hagyományos körforgóval lenne.
Az apró kanál nem minden estben forog, gyakran csak ide-oda billegve hívja fel magára a figyelmet.
A halak becserkészése közben különösen igaz ez nyáron, nem árt ha szemünket egy minőségi napszemüveggel óvjuk. Vásárlásakor feltétlen ellenőrizzük, hogy valóban 100%-os szűrővel rendelkezik a szemüveg. Legkönnyebben mobiltelefonunk segítségével tehetjük meg. Felvesszük a szemüveget és a mobiltelefonunk kijelzőjét 90 fokkal elforgatjuk. Ha a kijelző teljesen elsötétül, akkor valóban teljes polárszűrővel rendelkezik, érdemes a vásárlásra.
Az előbb a napsütéses időben történő horgászat egyik kiegészítőjére vetettünk egy pillantást, most a téli horgászat egyik segédeszköze kerül terítékre a lékfúró. Hazánkban a léki horgászat inkább csak pótcselekvés mintsem hagyomány. Ez teljesen természetes dolog, hisz vizeink nincsenek az év túlnyomó részében befagyva, így nem vagyunk a természet által erre a horgászatra kényszerítve.
A horgászok többsége baltát vagy kisebb fejszét fog télen és azzal vágja ki a léket. Sokkal kényelmesebb megoldás a lékfúró használata.
 
Kevésbé fárasztó és sokkal halkabb a jégfúró mint a balta
 
Ez az ötletes szerszám nagymértékben hasonlít az oszlopok helyének lefúrására használt fúróhoz. A szár két részből áll, a könnyebb szállíthatóság érdekében. A felső rész, a fogantyú, úgy néz ki mint a kézi furdancs, a szár két oldalra van kihajtva, vagy csak egyszerű T alakú. A szár két végét illetve a fogantyúkat kell megfogni és forgatni. Az alsó rész, amely a jéggel érintkezik egy dugóhúzóhoz hasonlít, csak annyiban különbözik, hogy a csavarmenetek lapos fémgyűrűként vannak a száron. Azokban az országokban, ahol hagyománya van a téli horgászatnak, ott a boltokban kis benzinmotoros fúrókat is be lehet szerezni, a láncfűrészekhez hasonló méretben.

Online látogatóink

Oldalainkat 58 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése