Horgásziskola kezdőknek: A horogszabadító és használata

Egy horgász számára a horogszabadítás mindig valamiféle örömteli tevékeny-ség, hiszen kézben a hal, eredményes volt a szerelék és a csali felkínálása. A horogszabadítás nem csak a mélyre nyelt horog visszanyerését jelenti. Termé-szetesen a cikkem tárgyát képező eszközt, a horogszabadítót csakis mélyen nyelt horognál szoktuk kézbevenni.

Vannak "szenvedélyes" mélyrenyelők

Kézbevesszük, ha egyáltalán nem felejtettük otthon. Ilyenkor szükségmegoldásként a horgászhelyen növő bokrok vagy fák ágaiból nyert rövid villás végű kis ágacska is megteszi. Természetesen ennél sokkal kényelmesebb és profibb megoldások is lé-teznek. Ezeket a lehetőségeket venném sorra, elsősorban az ifjú horgászok ismere-teinek bővítése céljából.
A horogszabadítók anyagát tekintve kétfélék lehetnek, műanyag vagy fém. A mű-anyagok általában a békés halak horgászatánál, míg a fémek a rablóhalazók kellék-tárának darabjai.
A horogszabadítók között elsősorban a minőség és a használhatóság lesz a két kulcsszó. A kereskedelmi forgalomban számtalan alakú, fejkiképzésű és - természe-tesen ezzel összhangban – árfekvésű darabot találunk. Az eszköz első ránézésre egy ceruzához hasonlít. A legfontosabb része a fej és ha igazán minőségi a darab akkor a bogozótű. Az élversenyzők és az igényesebb horgászok nem vásárolnak egy köteg 50 forintos gagyi szabadítót, helyette inkább két-három minden igényt kielégítő olasz gyártmányú Stonfo szabadítóval szerelkeznek fel. Azért több darabbal, mert a különböző anyagvastagságú és méretű horgokhoz kisebb vagy nagyobb fejű szaba-dító szükséges. Ez a cég a kiváló minőségű aprócikkek gyártására specializálódott, a palettájukon biztos talál mindenki az igényinek megfelelőt.


A horogszabadító

Most egy kétfejű Stonfo gyártmányú szabadítót mutatnék be. Az 1-es számmal a na-gyobb fejet, 2-el a kisebbet, 3-as a bogozótű és 4-es a csiptető vagy felfűzőt jelöltem. Most képek segítségével szeretném bemutatni a horogszabadítás folyamatát.


Vegyük kézbe a halat és feszítsük meg a damilt

A fejen lévő vágásba helyezzük bele a szerelék előkés részét mi-közben a damilt feszesen tartjuk, és toljuk végig a szabadítót a damilon, telje-sen a hal szájába

Ha a szabadító elérte a horgot, akkor óvatosan toljuk befelé a nyelet mindaddig, amíg nem érezzük, hogy a horog kiszabadult. Közben folya-matosan tartsuk feszesen a damilt

Ha jól végeztük munkánk, akkor a horog kiszabadult és benne maradt a szabadító fejében

A békés halak horgászatához használt szabadító másik funkciója a csomók kibogo-zása. Ha csomó kerül a horgászzsinórra vagy az előkére, különösen finomszerelékes horgászat során, mikor damilunk vastagsága gyakran 0,10 vagy ez alatti, akkor ez a csomó nagymértékben veszélyezteti a biztonságos halfogást. Azon a ponton ugyanis a damilunk sokkal gyengébb lesz, kevesebb terhet bír el. Ekkor vesszük hasznát a szabadító egyik végébe épített bogozótűnek.


A bogozás

Használata rendkívül egyszerű, a csomó közepébe toljuk a tűt és a csomót felfelé toljuk és ha kellő méretűre tágítottuk a csomó belsejét, hogy az ólmok is átférnek raj-ta, akkor húzzuk vissza a tűt és bontsuk ki a csomót.


A horogszabadító legpraktikusabb tárolási módja apróhalazás közben

A horogszabadító fotójának bemutatásakor még egy nem is annyira elhanyagolható részét is megneveztem ennek az eszköznek, a csíptetőt vagy felfűző karikát. Kesze-gezés közben gyakran előfordul a mélyrenyelés, így a szabadító is jó ha kéznél van. Beszúrhatjuk a sapkánk pereme alá, vagy a csíptetővel a zsebünkbe erősítjük. A harmadik szintén hasznos megoldás, ha egy régi spiccgumi darabot fűzünk át a kis karikán és a nyakunkba akasztjuk. A gumi azért előnyösebb, mint a nem rugalmas anyagok, mert a gumi nyúlik, így nem kell zavaróan hosszú spárgán lógni a nyakba akasztott szabadítónak, kevésbé akadályozza a horgászatot.


Ragadozó halak szabadításához használt fogó

A bevezetőben szót ejtettem a fém anyagú szabadítókról is, ezeket inkább fogónak mintsem horogszabadítónak lehet nevezni. Ez lehet egy hosszú szárú csipesz vagy az ábrán bemutatott fogó, amelynek nyelében számos praktikus eszközt is találunk. pl. kés, fenőkő, csavarhúzó, drótvágó stb. Ezek a fém fogók biztonságosan tartják a hármashorgot, nehogy a szabadítás közben megugró hal a kezünkbe fordítsa. A fém fogók használata sokkal egyszerűbb mint a műanyagoké, csak meg kell fogni a ho-rog szárát és csavaró mozdulattal kiszabadítani a horgot.
Eredményes halfogást és minél több és nagyobb halból való szabadítást kívánok.

Online látogatóink

Oldalainkat 69 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése