kuszA küszt - vagy ahogy mi, horgászok szólítjuk: a snecit - mindenki ismeri. Legtöbbünknek első horgászélménye is vele kapcsolatos, hiszen kevesen vannak, kiknek nem ő akadt volna elsőként a horgára. Ha valaki gyerekfejjel kezdett horgászni, a fickándozó kis ezüstös valami egy életre szóló "fertőzést" okozhatott. Bevallom, én mind a mai napig a snecizést tartom a horgászat iskolájában az első osztálynak. Innen kiindulva lenne érdemes eljutni a felsőbb osztályokba.

Küsz (Alburnus alburnus L.) 
A nép nyelvén: bőke, bökle, dobóka, kisz, kis szélhal, pehelyhal, szélhajtó küsz, peszmetke hal, szellőkeszeg, snöci, snájder, ruszli, ribahal, rütyőke, tejhal, ünhal. 
A küsz szinte egész Európát elfoglalta, a Pireneusoktól egészen az Urálig. Az északi területeket valamiért nem kedveli, így Skócia, Írország és Skandinávia északi részén nem találkozhatunk vele. Hazánkban a gyors folyású patakok kivételével mindenütt fellelhető, ahol életre alkalmas a víz minősége, még a félsós vizű folyótorkolatokban is megtalálhatjuk.

Sneci birodalom

Különösen kedveli a mesterséges víztározókat, ahol az állandóan cserélődő víznek köszönhetően bőséges táplálékot talál. Elsősorban nyílt vízi, kisebb-nagyobb csapatokban járó, úgynevezett raj hal, bár a leggyakrabban a parthoz közel találkozunk vele. A vízi növényzettel sűrűn benőtt területeket elkerüli, ide még menekülés esetén sem vetődik. Az ívási ideje erősen függ az időjárástól. Az ivarérettségét 2 éves korában elérő küszök akkor kezdenek a nászhoz, mikor a víz hőmérséklete eléri a 15 Celsius fokot. A változékony időjárásnak köszönhetően az ívás eltarthat egészen a nyár közepéig is. A küszök ikráikat a homokos-kavicsos aljzatra rakják, ekkor szinte pezseg a víz. Az ikrák kikelésének ideje 3-4 nap, amennyiben a 20 Celsius fokos vízhőmérséklet garantált. A kikelő ivadékok csapatokba verődve keresik táplálékukat.

Hatalmas csoportokba verődve keresi táplálékát

Jellemzően ekkor az azonos időben kikeltek verődnek egy csapatba. Táplálékuk elsősorban zooplankton, kisebb részben lebegő algák. A nagyobb egyedek már előszeretettel zsákmányolják a vízre hulló rovarokat, lárvákat. Ez utóbbiak csak akkor esnek áldozatul, ha a medertől felemelkedve a víz felsőbb régiójába kerülnek. A küsz az aljzatról nem vesz fel táplálékot.

Küsz menü - csaliként is ez válik be

A küsz, nem egy Góliát a halak között. A kifejlett példányok általában 15-20 centisre növekednek, a legnagyobb testhosszt 25 centire taksálja a tudomány.

Egy átlagos példány

Leírása, ismertetőjegyei

kusz 

Küsz (Alburnus alburnus L.)

Megnyúlt, oldalról erősen lapított testű hal. Hátvonala kevésbé, hasvonala kissé jobban ívelt. Orra hegyesedő, szeme nagy. Szája felső állású, a hasítéka ferdén fölfelé irányul. Hátúszójában 8 osztott sugár találhat, és a hasúszók tövénél jóval hátrébb, a test félhosszán túl kezdődik. Farkalatti úszója hosszú, szegélye enyhén homorú, kezdete a hátúszó alapjának végével esik egy vonalba. Pikkelyei közepes nagyságúak, ezüstös színűek.

Horgászata:

Sneciző szerelék

A snecizés egy fokon szórakozás, magasabb szinten művészet. A versenyhorgászat hőskorában olyan tökélyre fejlesztették egyes versenyzők, hogy más halra szinte nem is horgásztak. Ha kellő tömegben élt a vízben, komoly versenyeket lehetett vele nyerni. A jobb versenyzők 1000 darabos fogása nem számított ritkának, ami ha súlyra mérjük, bizony 14-15 kiló is lehetett. 1976-ban, hogy a versenyzőket rászorítsák a keszegek horgászatára, a snecit száműzték a versenyekről, azaz nem számított az értékelhető halak közé. Mára már normalizálódott a helyzet, és egy magyar bajnoki cím is köszönhető volt neki. (ifj. Gyulai Ferenc köszönheti neki és remek helyzetfelismerésének első magyar bajnoki címét.) Horgászversenyeken mindig kézközelben vannak a sneciző pálcák, hiszen sokszor menekülő útvonalnak is tekintik horgászatukat. (Sohasem fogom elfelejteni azt a luxemburgi versenyzőt, aki a Madunicei EB-n a lába előtt vadászott az aprócska küszivadékokra.)

A versenyhorgászok magas színvonalon űzik a snecizést

Akik nem versenyszerűen űzik a horgászatot, szintén szerethetnek snecizni. A rablóhalas horgászok kedvenc csalihalának számít, annak ellenére is, hogy nehezen lehet életben tartani. Könnyen sérül, a fogságban hamar elpusztul. A süllőnek ellenben egyik legkedveltebb csemegéje. Éppen ezért nem árt, ha könnyen, gyorsan beszerezhető a szükséges mennyiség. Ennek egyik módja a csalihalfogó hálóval történő vízszűrés. Ha sok van belőlük, és a víz sem túl tiszta, eredményes lehet, bár sokszor kellett édesapámat horoggal fogott snegóval kisegítenem. 
A snecizéshez kevés dologra lesz szükségünk. (Most nem a versenyzők szemével mérjük a snecizést!) Egy 3-4 méteres spiccbot, 10-12-es damil, aprócska úszó, néhány sörét és egy 18-20-as méretű horog. Ha látjuk a szélvízben a gyűrűzésüket, akkor etetés nélkül is hamar megszedhetjük a napi süllőzéshez szükséges mennyiséget, ellenkező esetben magunk elé kell csalnunk őket. A legegyszerűbb sneciző kaja, ha egy kevéske kukoricalisztet, zsemlemorzsát összekeverünk, és csak annyira nedvesítjük meg, hogy még éppen eldobható legyen. (Egy kis tejporral felturbózva már olyan felhőt képez, hogy eltéved benne a sneci, de kaphatóak speciálisan nekik kevert gyári mixek is.)

Egy ismert snecis keverék

Az apró, csipetnyi kaját folyamatosan szórva hamarosan megjelennek. A horogra a sneci méretének megfelelő csalit tűzzünk. A csontik apraja, a pinki mind nyerő lehet. A horgászat technikájánál a sneci táplálékszerzésénél olvasottakból indulunk ki. Mivel kedveli a vízre hulló rovarokat, nekünk is ezt kell imitálnunk. Az ólmokat egy láncba összehúzva kell bedobni a szereléket. A vízbe csapódó kis ólomfüzér hangja a snecit egy vízre hullott rovarra emlékezteti, így rögvest a zaj irányába indul. Ha nincs hamarosan kapásunk, érdemes újra dobni, vagy a csalit a vízben egy oldalra irányuló húzással meglibbenteni. A sneci sokkal jobban szeret a mozgó csalira rástartolni, mint a mozdulatlanul lebegőre. Kapása heves, a csali sokszor emiatt felcsúszik a damilon. (Egy kis műanyag csövecskét érdemes ennek megakadályozására a horog szárára felhúzni.) A kifogott példányokkal óvatosan bánjunk, ne szorítsuk meg túlságosan őkelmét, mert ezt rosszul viseli. Ha szeretnénk ?viszonylag? sokáig életben tartani, cseréljük minél gyakrabban a csalihalas vödrünkben a vizet. A kellő mennyiségű oldott oxigén hiánya gyors pusztulását okozhatja.

 

Friss Magazinunk

201703

Egyesületek

Cím
Agrohorg HE (Nyíregyháza)
Alkaloida Lombik HE (Tiszavasvári)
Apagy Közhasznú HE (Apagy)
Barátság Gov HE (Vásárosnamény)
Bátor Coop HE. (Nyírbátor)
Beregdaróci HE (Beregdaróc)
Beregi Tiszahát HE (Tiszaszalka)
Beregi Tiszavirág 2009 HE (Vásárosnamény)
Bezdéd HE (Tiszabezdéd)
Bujtos Sport HE (Nyíregyháza)
Cégénydányád Önkormányzat HE (Cégénydányád)
Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Rakamaz)
Császárszállás HE (Nyíregyháza)
Csokay Aranyhorog HE (Nyírmada)
Demecseri Sport HE (Demecser)
Dolgozók HE (Kisvárda)
Ecsedi Láp HE (Nagyecsed)
Fekete István HE (Csengersima)
Felsőtiszai Vasutas HE (Mándok)
HO-HO 2004. HE (Tyukod)
Holt-Szamos HE (Szamossályi)
Holt-Tisza HE (Nagyvarsány)
HORG-ÁSZ-OK HE (Nagykálló)
Ibrányi HE (Ibrány)
Jonatán Rend HE (Csenger)
KEMÉV HE (Nyíregyháza)
Király HE (Mezőladány)
Kis Sügér HE (Mátészalka)
Kraszna HE (Kocsord)
Kurucz HE (Tarpa)
Lenin Mg Tsz HE (Rozsály)
Lokomotív HE (Záhony)
Magyar Pergető Horgászok Egyesülete (Nyírtelek)
Máriapócsi HE (Máriapócs)
Mezőladányi HE (Mezőladány)
Nagyhalászi Potyka HE (Nagyhalász)
Nagykállói Sport HE (Nagykálló)
Nagyközségi HE (Ökörítófülpös)
Nyíregyházi Városháza Horgász és Szabdidő Egyesülete (Nyíregyháza)
Nyírmada-Rohod HE (Nyíregyháza)
Nyírségi HSE (Nyíregyháza)
Nyírteleki Horgász és Természetvédő Egyesület (Nyírtelek)
NYPA-SENIOR HE (Nyíregyháza)
Olcsva HE (Olcsva)
Önkormányzati HE (Levelek)
Penyigei HE (Fehérgyarmat)
Postás HE (Vásárosnamény)
Rákóczi HE (Újkenéz)
Régi Iparosok HE (Nyíregyháza)
Réti csík HE (Kocsord)
Rétközi HE (Nagyhalász)
Sóstógyógyfürdő HE (Nyíregyháza)
Szabadidő SC. Horgász szakosztály (Máriapócs)
Szabolcs Szolár HE (Nyíregyháza)
Szabolcsi Földvár HE (Szabolcs)
SZÁÉV HE (Nyíregyháza)
Szatmárvidéki HE (Mátészalka)
Székelyi víztározó HE (Nyíregyháza)
Szőke Tisza HE (Tiszadada)
Téglagyár Üzemi HE (Fehérgyarmat)
Textiles HE (Nagyhalász)
Tisza-Rétköz HE (Nyíregyháza)
Tisza-Szamosháti HE (Tunyogmatolcs)
Tisza-Szamosközi HE (Fehérgyarmat)
Tiszanagyfalui HE (Tiszanagyfalu)
Tiszaparti HE (Gávavencsellő)
Tiszaparti Sport HE (Dombrád)
Tiszavirág HE (Gulács)
Tiszavirág HE (Tiszabecs)
Tiszavirág HE (Tiszadob)
Tuzsér-Komoró HE (Tuzsér)
Új Élet HE (Tiszalök)
Városi HE (Baktalórántháza)
Vasas HE (Nyírbátor)
Vasutas HE (Nyíregyháza)
Vidiszegi HE (Gyüre)
Zöld Nádszál HE (Nyíregyháza)

Vízirendészeti Rendőrőrsök

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj,
Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677;
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény,
Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19

Látogatottság

Ma:
Tegnap:
Ezen a héten:
Múlt héten:
E hónapban:
Múlt hónapban:
Összes látogató:
2379
3700
24579
84448
72538
56002
4420843