oszi pickerezes 7Nagy várakozás előzi meg számomra mindig az őszt. Amiért nagyon várom, az sok évre visszanyúló szép emlékeket idéz fel bennem, s ez nem más mint a lehelet finom szerelékkel való pickerezés. Ilyenkor, ősszel, kedvenc holtágamon szertelenül hódolhatok ennek a kellemes időtöltésnek.

Az első szabad hétvégén, amikor mentesültem a házépítéssel kapcsolatos teendők alól, azonnal a közeli holtág irányába igyekeztem. A jónéhány hétvégényi munkával töltött várakozás egyre jobban késztetett a halakkal és a természettel való találkozá-somra. Előző este gondosan bepakoltam, illően felkészülve az "ünnepre". Azt hiszem minden horgász így van ezzel, hogy ünnep, -ráadásul nagybetűs - minden olyan óra és perc, amit a vízparton tölthetünk.

 

A hely mint mindig, most is csodálatos volt

Nagyion kíváncsi voltam, hogy milyen kép fogad a parton. Ha az ember nem siet, akkor gyakorta megesik, hogy nem talál magának üres helyet. A mai napon csen-desség volt. A víz szelíden hullámzott, lágy csobbanásokkal nyaldosta a partot. A napsugarak is kinéztek a kis holtágra. A levegőben már halszagot éreztem?

 

A 1810-es horgokban ma sem kellett csalódnom

Összeállítottam a szereléket, egy 2500 Shimano orsóból és egy könnyű pickerbotból állt. A dobon 14-es süllyedő zsinór, a horog méretét illetően pedig erősen gondolkodóba estem. Ottó barátom a nád mellett foglalt helyet és egy 4 méteres tűspiccessel manipulált. Először csak össze akarta lőni a szereléket, hogy az úszó pontosan a kívánt mértékig, antennacsúcsra legyen súlyozva. 
A szerelék nem akart beállni, gyanúsan imbolygott antennatőnél. Mindketten azonnal megállapítottuk, hogy ez bizony kapás, hiszen a mélység jóval nagyobb mint a beállított ereszték. Igazunk volt. Egy bodorka kapta el a süllyedő szerelék horgát. Én közben szerelgettem a botot és úgy gondoltam, mikor már csak a horog felkötése volt hátra, hogy ha ilyen mohó a halak kapása, akkor a 16-os horog lesz a kezdő - vélekedtem. Döntésem az első bevetés után nem igazán talált megerősítésre. Maszatolós pöcögtetéseket közvetített a spicctag. Bevágtam, de sajnos üresen.

 

Ilyen lágy spiccre volt ma szükség

Még néhányszor megismétlődött a maszatolás. Azonnal tettre sarkalltam magam. Lecserélem a spiccet, akarom mondania a botom első tagját a lágyabbra. Ugyanis ez a picker kétrészes, a spicctag és a második tag egybe van építve. Amiért nagyon szeretem ezt a botot az az, hogy sokkal szebb ívben hajlik a bot kapáskor, mint azok a típusok, amelyeknek csak az első 50 centis tagját cserélhetjük. Ezáltal a kapás jobban látható. 
Valóban bátrabb kapások jelentkeztek, pontosabban jobban hajlott a spicc, de sajnos ez halakban kifejezve továbbra sem mutatott kézzelfogható eredményt. A halak továbbra is érdeklődtek, ott voltak a csalimnál, ami két csonti volt, de a kapások befejezetlennek tűntek. Egy-egy kis húzás után abbamaradtak. Újra kellett csaliznom és minden kezdődött előlről.

 

A gyöngyös szerelékem. "H" a horog felé néző damilszál, "O" az  orsó felé, "F" a karabineres forgó felé

A hosszabb előke sem segített, amikor a halak megérezték a fixre szerelt kosár súlyát, azonnal elengedték a csalit. Visszatértem egy nagyon régi módszerhez, amit már majdnem a feledés homályába merítettem, ez pedig a gyöngyös szerelék. Összeállításához egy darab strapabíró gyöngyre és pamutütközőkre van szükség. Én egy keményműanyag, átlátszó gyöngyöt használtam fel erre a célra. Az összeállítás nagyon egyszerű. Fűzzük fel a gyöngyöt a főzsinórra és kössük fel a horgot. Én itt nem használtam előkét, hiszen elég vékony volt a főzsinór és a terep is teljesen akadálymentes. A horog mögé kössünk fel 2-3 cérnaütközőt.  A cérnaütközővel szabályozhatjuk a horog és az etetőkosár távolságát. A gyöngy furatába kötünk egy tetszés szerinti hosszúságú damildarabot. Ezt Clinch csomóval rögzítettem. Ennek a végébe egy karabineres forgót kötöttem, hogy a kosár tetszés szerint cserélhető legyen. A szerelék felfelé ütközés nélkül, szabadon futhat.

 

Egy tettes, bár nem túl termetes

Egy határozottabb kapás volt a válasz, egy apró bodorkával lettem gazdagabb. A gyöngyös szerelék hatásosnak bizonyult, a kapásaim, - bár hozzá kell tennem, nem volt túl sok -, jelentős hányadát megfogtam. Pompás kárászokat terelgettem a part felé. Igazán boldog voltam, hogy megtaláltam a mai nyerő szereléket.

 

Ilyen szépségek mutattak érdeklődést

Bodorka, sügér, törpeharcsa és kárászok pihentek a haltartóban. A lágyan cirógató napfényben kellemesen sütkérezve vártam a z újabb kapásokra. Sajnos dél körül valahová, más helyre mentek ebédelni a kárászok, mert a kapások úgy abbamaradtak, hogy még csak belepöccintésem sem volt.

 

A bodorka fogta csuka

Közben barátom is átszerelt a jobb esélyekkel kecsegtető pickerre. Néhány kárász volt az ő jutalma is. Egyszer panaszosan mondja nekem, hogy már újra otthagyták a szereléket egy kis csipegetés után. Kivette, hogy megnézze. Csekélyke ellenállást érzett és nemsokára fel is tűnt a horgon egy kis bodorka csillogó ruhája. A parttól kb. két méterre járhatott, mikor a nád mellől egy csuka rontott a szerencsétlen bodorkára. A rugalmas spicc a szája oldalába húzta a horgot, és a damil így elkerülte az éles fogakat. Megmerítettem, negyven dekás ha lehetett. Azonnal útnak indítottuk egy fotó után. Aztán még egy-egy búcsúhalat fogtunk, amiért derekasan meg kellett küzdeni, pontosabban inkább ki kellett ülni a kapást. Ez is egy jó kis horgászat volt.

 

A mai nap főszereplői

Balogh Róbert

Friss Magazinunk

201703

Egyesületek

Cím
Agrohorg HE (Nyíregyháza)
Alkaloida Lombik HE (Tiszavasvári)
Apagy Közhasznú HE (Apagy)
Barátság Gov HE (Vásárosnamény)
Bátor Coop HE. (Nyírbátor)
Beregdaróci HE (Beregdaróc)
Beregi Tiszahát HE (Tiszaszalka)
Beregi Tiszavirág 2009 HE (Vásárosnamény)
Bezdéd HE (Tiszabezdéd)
Bujtos Sport HE (Nyíregyháza)
Cégénydányád Önkormányzat HE (Cégénydányád)
Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Rakamaz)
Császárszállás HE (Nyíregyháza)
Csokay Aranyhorog HE (Nyírmada)
Demecseri Sport HE (Demecser)
Dolgozók HE (Kisvárda)
Ecsedi Láp HE (Nagyecsed)
Fekete István HE (Csengersima)
Felsőtiszai Vasutas HE (Mándok)
HO-HO 2004. HE (Tyukod)
Holt-Szamos HE (Szamossályi)
Holt-Tisza HE (Nagyvarsány)
HORG-ÁSZ-OK HE (Nagykálló)
Ibrányi HE (Ibrány)
Jonatán Rend HE (Csenger)
KEMÉV HE (Nyíregyháza)
Király HE (Mezőladány)
Kis Sügér HE (Mátészalka)
Kraszna HE (Kocsord)
Kurucz HE (Tarpa)
Lenin Mg Tsz HE (Rozsály)
Lokomotív HE (Záhony)
Magyar Pergető Horgászok Egyesülete (Nyírtelek)
Máriapócsi HE (Máriapócs)
Mezőladányi HE (Mezőladány)
Nagyhalászi Potyka HE (Nagyhalász)
Nagykállói Sport HE (Nagykálló)
Nagyközségi HE (Ökörítófülpös)
Nyíregyházi Városháza Horgász és Szabdidő Egyesülete (Nyíregyháza)
Nyírmada-Rohod HE (Nyíregyháza)
Nyírségi HSE (Nyíregyháza)
Nyírteleki Horgász és Természetvédő Egyesület (Nyírtelek)
NYPA-SENIOR HE (Nyíregyháza)
Olcsva HE (Olcsva)
Önkormányzati HE (Levelek)
Penyigei HE (Fehérgyarmat)
Postás HE (Vásárosnamény)
Rákóczi HE (Újkenéz)
Régi Iparosok HE (Nyíregyháza)
Réti csík HE (Kocsord)
Rétközi HE (Nagyhalász)
Sóstógyógyfürdő HE (Nyíregyháza)
Szabadidő SC. Horgász szakosztály (Máriapócs)
Szabolcs Szolár HE (Nyíregyháza)
Szabolcsi Földvár HE (Szabolcs)
SZÁÉV HE (Nyíregyháza)
Szatmárvidéki HE (Mátészalka)
Székelyi víztározó HE (Nyíregyháza)
Szőke Tisza HE (Tiszadada)
Téglagyár Üzemi HE (Fehérgyarmat)
Textiles HE (Nagyhalász)
Tisza-Rétköz HE (Nyíregyháza)
Tisza-Szamosháti HE (Tunyogmatolcs)
Tisza-Szamosközi HE (Fehérgyarmat)
Tiszanagyfalui HE (Tiszanagyfalu)
Tiszaparti HE (Gávavencsellő)
Tiszaparti Sport HE (Dombrád)
Tiszavirág HE (Gulács)
Tiszavirág HE (Tiszabecs)
Tiszavirág HE (Tiszadob)
Tuzsér-Komoró HE (Tuzsér)
Új Élet HE (Tiszalök)
Városi HE (Baktalórántháza)
Vasas HE (Nyírbátor)
Vasutas HE (Nyíregyháza)
Vidiszegi HE (Gyüre)
Zöld Nádszál HE (Nyíregyháza)

Vízirendészeti Rendőrőrsök

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj,
Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677;
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény,
Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19

Látogatottság

Ma:
Tegnap:
Ezen a héten:
Múlt héten:
E hónapban:
Múlt hónapban:
Összes látogató:
2381
3700
24581
84448
72540
56002
4420845