A felszerelés jellemzése
A bolognai név hallatán a nem horgászó embereknek a mártás jut eszébe. A horgászoknak, különösen a finomszerelékes tábornak egy bot, és az ehhez szervesen illeszkedő horgászmódszer ugrik be elsőként. A hazai horgászok szívesebben használnak más módszereket, mint pl. a feedert folyóvízen, mely szintén eredményes, de az úszós módszer egy kicsit több variációs lehetőséget kínál. Ezekbe a lehetőségekbe fogunk most bepillantani Ebben a cikksorozatban. Először magát a felszerelést tekintjük át. 

A bolognai módszerrel történő horgászat a hozzá használt botról kapta a nevét, azt hiszem, nem szorul magyarázatra, hogy Itáliából származik. Ha végiglapozunk egy horgászcikk katalógust, és az történetesen egy olasz cégé, akkor láthatjuk, hogy számtalan bolognait kínálnak palettájukon.

A botok hossza általában 5 métertől indul, és 8-9 méteresig terjed. Egy hét méteres általánosan univerzálisnak mondható. A rövidebb bolognaik elsősorban mélyebb állóvizek horgászatára alkalmasak. Ugyanis nem kell a készséget csúszó úszóval szerelni a hagyományos horgászbot vagy akár matchbotunk rövidsége miatt, hanem egy bolognai használatával kényelmesen eldobható akár a 4-5 méteres ereszték is, és a fixen szerelt úszó sokkal érzékenyebb, mint a csúszó.


Egytalpas fix és csúszógyűrű

A boton kétféle gyűrűtípus található. A magasan szerelt egytalpasok és a csúszógyűrűk. Az egytalpasok a bottagok végén helyezkednek el, míg a csúszók a spicc felé eső tagokon. Ez utóbbi gyűrűket a jobb minőségű botokon nem csak egy néhány mm hosszú kis talpacska tartja, hanem a bottaggal azonos kúposságú és anyagú 2-3 cm-es darabkára erősítik fel. Csúszóból nemcsak egy darabot, hanem gyakran, - különö-sen a hosszabb tagos botoknál – kettőt is felszerelnek egy tagra.


A teljes gyűrűsor

A matchbothoz hasonlítva, viszonylag kevés gyűrűvel rendelkezik a bolognai. Ez természetes, hiszen a két bottípust nem azonos horgászati módszerhez fejlesztették ki. Ráadásul Olaszországban sokkal kevesebb eső esik mint Angliában, így érthető, hogy miért van a matchnek sok gyűrűje. A kevés gyűrű sajnos esőben nem túl előnyös, sőt! Hiába használunk nagyobb méretű úszókat, a bottesten megtelepedő víz-cseppekhez tapad a damil és szinte képtelenség a bot alól, lendítős dobással a szereléket a horgászhelyre juttatni. Természetesen fej felől is bedobhatjuk a készséget, de sajnos kevés azon horgászhelyek száma, ahol egy hét méteres bottal minden gond nélkül fej felől is dobhatunk. Természetes vizeink szélét erdők, illetve kisebb facsoportok szegélyezik, és ha egy vétlen mozdulattal gallyba akasztjuk a szerelést vagy hozzákoccan a fához a bot, akkor végzetes is lehet a sérülése. Legyünk mindig körültekintőek a hely választásakor.


Tartsuk be a figyelmeztetést, nincs olyan horgászélmény amelyik megéri a kockázatot

Ne csak a fákra ügyeljünk, hanem a horgászhely melletti, mögötti távvezetékekre is. Ezek a jó minőségű botok karbonból készülnek, melyek rendkívül jól vezetik sajnos az áramot! A bottestre egy kis piktogramot helyeznek el, mely erre figyelmeztet bennünket. A magasfeszültségű vezetékeken kívül a viharos idő szintén hasonló veszélyeket rejt magában. Ha villámlik, azonnal toljuk össze a botot, ne kísértsük a sorsot.


A minőség egyik mutatója

Az előbb említett „high modulus carbon” anyag sok mindent elárul a bolognairól. Ez egy rendkívül könnyű súlyú, de hatalmas terhelést bíró, rugalmas szénszál. A bot gyártása során a vékony karbon szalagokat egyenletesen feltekerik csigavonalban, és sok botnál még ezt megerősítik többszörös keresztszövéssel is. Ettől kapja meg a bot a nagyfokú gerincességét. Ennek ellenére, hogy többszörös szövést kap a test, a súlya mégis viszonylag könnyű marad. A gyengébb minőségű bolognaik, amelyeknek az ára is alacsony, inkább szenvedést, mint élvezetes horgászatot ígérnek. A minőségi botoknak a súlya nem sokkal nehezebb, mint az azonos méretű felgyűrűzetlen tárasaiké, pl. egy jobb hét méteres bot súlya kb. 35-40 dkg. Nem véletlen az, hogy a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a kis öntömegre. A botot egész horgászat alatt a kezünkbe tartjuk és csak az etetőgombócok gyúrása és dobása vagy csúzlizása közben tesszük le egy-egy pillanatra.


A békazáras orsótartó

Az öntömegen kívül az orsó súlya is nehezíti a felszerelést. Ez a plussz súly rendkívül hasznos. Próbáljuk meg orsó nélkül tartani egy rövid ideig a botot és aztán rakjuk rá az orsót és úgy is végezzük el a kísérletet. Az összsúly nő, de kényelmesebb a bot tartása, mert az orsó kiegyensúlyozza a viszonylagos fejnehézséget. Éppen ezért található a botvéghez közel az orsó felfogatása, amely minden esetben gyorszáras. Ez a zártípus a más botokon használtakkal ellentétben, nem vastagítja a sokszor nem jelentéktelen kerületű markolatot.


Előnyösebb a harcifékes modell mint a hagyományos

Válasszunk a szokásostól kissé nagyobb orsót, hogy segítsen a fejnehézség kompenzálásában. A 30-40-es méretek felelnek meg legjobban erre a célra. Ha van rá lehetőség, akkor egy harcifékes modellt vásároljunk. A bolognai egy finomszerelékes módszerhez kitalált bot, de mégis inkább a nagyobb testű folyólakók megfogására szolgál. A nagyobb halak váratlan és erőteljes megugrásokat produkálhatnak, ahol előny lehet az egy mozdulattal erősebbre vagy gyengébbre és aztán az eredeti fék-erőre visszaállítható fék.


Bolognais úszók

Áttekintettük eddig a felszerelés két „lelkét” a botot és az orsót. Nézzük meg a többi alkotóelemet is, a damilt, úszót, ólmot és végül a horgot. Damilunk lehet egy kicsit erősebb, 0,16-0,18-as is. Előkeként én 0,14-est szoktam használni. Az úszó göm-bölyded formájú, vastagabb antennával mint az állóvíziek. A vastagabb antenna nemcsak a jó láthatóságot szolgálja, hanem a nagyobb csalikat is jobban elbírja. Mivel ezek elég nagyméretű úszók, általában 6-12 grammosak, három darab hosszabb szilikonnal kell őket rögzíteni, hogy a pontosan beállított ereszték el ne mozduljon horgászat közben. Horogként inkább a vastagabb húsúakat ajánlom, a vékony, finom horgok kihajolhatnak vagy törhetnek a nagyobb távolságra történő horgászat miatt. Természetesen ezek nem aranyszabályok, mindig az adott szituáció határozza meg a végleges döntést.

Fotók: Balogh Róbert, TRIANA

MOHOSZ kártya

MOHOSZ kártya

Egyesületek

Cím 
Alkaloida Lombik Horgász Egyesület (Tiszavasvári)
Apagy Horgász Egyesület (Apagy)
Barátság Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Beregdaróc Civil Fejlődéséért Szabadidő és Horgász Egyesület (Beregdaróc)
Beregi Tiszahát Horgász Egyesület (Tiszaszalka)
Beregi Tiszavirág 2009 Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Bezdéd Horgász Egyesület (Tiszabezdéd)
Bujtos Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület (Nyíregyháza)
Cégénydányád Önkormányzat Horgász Egyesület (Cégénydányád)
Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Rakamaz)
Császárszállás Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Demecseri Sporthorgász Egyesület (Demecser)
Dolgozók Sporthorgász Egyesület (Kisvárda)
Ecsedi Láp Horgász Egyesület (Nagyecsed)
Fekete István Környezetvédelmi és Horgász Egyesület (Csengersima)
Felsőtiszai Vasutas Horgász Egyesület (Mándok)
Folyam Horgász Egyesület (Beregsurány)
HO-HO 2004 Horgász Egyesület (Tyukod)
Ho-Ho Horgász Egyesület (Mándok)
Holt-Szamos Horgász Egyesület (Szamossályi)
Ibrányi Horgász Egyesület (Ibrány)
KEMÉV Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Király Horgász Egyesület (Mezőladány)
Kis-Tisza Horgászegyesület (Kisar)
Kraszna Horgász Egyesület (Kocsord)
Kurucz Horgász Egyesület (Tarpa)
Leveleki Horgász Egyesület (Levelek)
Lokomotív Horgász Egyesület (Záhony)
Magyar Pergetőhorgászok Egyesülete (Nyírtelek)
Máriapócsi Horgász Egyesület (Máriapócs)
Nagykállói Sporthorgász Egyesület (Nagykálló)
Nagyközségi Horgász Egyesület (Ökörítófülpös)
Nyíregyházi Városháza Horgász és Szabdidő Egyesület (Nyíregyháza)
Nyírteleki Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Nyírtelek)
NYPA-SENIOR Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Olcsva Horgász Egyesület (Olcsva)
Postás Horgász Egyesület (Vásárosnamény)
Régi Iparosok Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Réti Csík Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület (Kocsord)
Rétközi Horgász Egyesület (Nagyhalász)
Sóstógyógyfürdő Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Szabolcsi Földvár Horgász Egyesület (Szabolcs)
SZÁÉV Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Szatmárvidéki Horgász Egyesület (Mátészalka)
Székelyi Víztározó Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Téglagyár Horgász Egyesület (Fehérgyarmat)
Textiles Sporthorgász Egyesület (Nagyhalász)
Timári Horgász Egyesület (Timár)
Tisza-Rétköz Horgász Egyesület (Nyíregyháza)
Tisza-Szamosháti Horgász Egyesület (Tunyogmatolcs)
Tisza-Szamosközi Horgász Egyesület (Fehérgyarmat)
Tiszadadai Sulyom Természet-és Környezetvédő Egyesület (Tiszadada)
Tiszamenti Horgász Egyesület (Rakamaz)
Tiszanagyfalui Horgász Egyesület (Tiszanagyfalu)
Tiszaparti Horgász Egyesület (Gávavencsellő)
Tiszavirág HE (Milota)
Tiszavirág Horgász Egyesület (Gulács)
Tiszavirág Horgász Egyesület (Tiszadob)
Tokaji Horgász Egyesület (Tiszavasvári)
Tuzsér-Komoró „Barátság” Horgász Egyesület (Tuzsér)
Új Élet Horgász és Környezetvédelmi Egyesület (Tiszalök)
Vasas Horgász Egyesület (Nyírbátor)
Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Gyüre)
Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Nyíregyháza)
Zöld Nádszál Horgász Egyesület (Nyíregyháza)

logo color 700

csaszar presszo 1

bujtos_to.jpg

Vízirendészeti Rendőrőrsök

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj,
Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677;
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény,
Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19