Ennél nagyobb szentségtörést az átlag magyar horgász számára nem lehet el-követni. Olyan vízen, ahol hemzsegnek a pontyok, ki az az elvetemült aki mégis a kárászok nyomába ered. Kettő ilyen horgászról biztosan tudok, az egyik Pásztor István szakírónk, a másik pedig én.
Kérem a kedves olvasót, ne hamarkodja el ítéletét a címben jelzett horgászattal és a mi józan ítélőképességünkkel kapcsolatban, olvassa el a cikket és min-denre fény derül.

Kedves meghívásnak tettem eleget, mikor Pásztor István barátom meghívott egy pontyos vízre horgászni. Gondolkodás nélkül igent mondtam, mert még soha nem horgásztam az Ohati tavakon. Az a kifejezés, hogy „pontyos víz” szinte mindenki számára a műanyag vagy kocka tavakat jelenti. Ez alól én sem vagyok kivétel, szá-momra is. Azonban ez a hely nem a szokványos, négyszög alakú, minden pontján azonos mélységű, teljesen partmenti növényzetmentes pálya. Ez valami más.


Ez aztán a csodálatos fogadtatás

Hajnal négykor csörgött a telefonom, most kivételesen nem állítottam be még tíz perccel későbbi újra jelzésre, pedig ha nem horgászni indulok, akkor szívesen nyúj-tom meg a pihenéssel töltött időt. A menetfelszerelés az autómban várakozott már előző este óta, kétszer is átvizsgáltam, nem hagyok-e itthon valamit. Mindent rend-ben találtam. Egy pontyos rakózásra nem lehet felkészületlenül érkezni! 
Még oda sem értem a helyszínre, már pompás fogadtatásban részesültem. A hajnali napfelkelte volt ilyen kegyes hozzám, hogy az erre járó vándort arany csillogásával köszöntötte. Kiléptem az autómból és fotózni kezdtem.


Ilyen szépségekre is rátalálhatunk horgászat közben

A vízparton már várt rám István, rövid megbeszélés után kiválasztottuk az alkalmas horgászhelyet és elkezdtük a pakolást. Útközben, ahogy beszélgettünk, szép lassan kivilágosodott. A vízparton gyönyörű növények fogadtak bennünket, nem tudtunk el-lenállni, azonnal beélesítettük a digitálisokat és ellőttünk néhány képet.
A víz is csodás volt, gazdag parti vegetáció, nem éreztette a horgásszal, hogy a kör-nyezet kissé mesterséges. Egy kis öbölben pakoltam le, István barátom a feederrel kicsit távolabb tőlem. Ő már javában horgászott, amikor én még csak az előkészüle-teket végeztem a nyugodt rakózáshoz. Jó munkához idő kell! Arra viszont nem gon-doltam, hogy pontyos vízen, egy ponty horogra csalásához is huzamosabb időnek kell eltelnie. Az alapozó etetés után közel fél óra telt el, amikor éppen a tájban gyö-nyörködtem, egy oldalra sétálós kapással adták a halak tudtomra, hogy kezdődhet a közös játék. Azonnal guminyújtós kapások emlékei futottak át agyamon és képzele-temben már indítottam is a rakóst hátra a rövidítéshez. Sajnos valójában erre nem került sor.


Kapásra várva

Maradt a végeláthatatlan várakozás. Szerencsére nem sokáig. Egy szép merítős ka-pás után a lágyra gumizott spiccből alig szaladt ki az 1,0-es gumi. Ez nem ponty lesz, jósoltam, de ehhez semmiféle látnoki képességre nem volt szükség. Telitalálat. Egy kis kárász, mely megfogása után egyik szemem sírt, a másik nevetett. Örültem a kis jövevénynek, hogy legalább már valakinek ízlik a felkínált étel.


Az első jelentkezők ilyen aprók voltak

A levegő hőmérséklete és az időjárási viszonyok nem éppen a legideálisabb körül-ményeket teremtették a pontyok horogra kerítéséhez. Az előző napok kellemes, arcot simogató melege és ragyogó időjárása után, masszív hidegfront telepedett rá a tájra, ami a legkevésbé kedvez a pontyoknak. Autóm hőmérője 8,5 ºC-ot mutatott. A meg-fogott hal olyan kellemesen langyos tapintású volt, hogy akár kézmelegítő szerepét is betölthette volna. Helyette inkább a haltartóba helyeztem. 
A kisebb kárászok, ha nem is intenzíven, de táplálkoztak, erről a lassan elmerülő úszóantenna adott számomra tudomást. A szerelékmódosítások hosszú sorát próbál-tam végig, de sajnos átütő sikert nem hozott. Kisebb teherbírású és hajszálvékony antennájú úszóra váltottam. Az ólmozást a lehető legnagyobb mértékben elosztottam az előke és az úszó között, ún. inggomb (shirt button style) elrendezésben. Ami any-nyit jelent, hogy az egyenlő méretű sörétekből kialakított ólmozás minden darabját egyenlő távolságra húztam egymástól.


Pontyok helyett kárászok jöttek

A mérsékelt sikert a kicsit gyakrabban jelentkező kapások jelentették, az átlagsúly viszont nem emelkedett. Sajnos nem tudtunk elcsábítani egyetlen pontyot sem, min-den próbálkozás ellenére passzívak maradtak. 
Semmi okom nem lehetett a panaszra, mert a környéken messzemenően én fogtam a legtöbb halat darabszámra és súlyra is, amivel nem lehet dicsekedni és nem is sze-retnék. Egy kis elégedetlenség üldögélt az arcomon, annak ellenére, hogy a rakóssal lehetett a maximumot kihozni a vízből és úgy gondolom, hogy ezt meg is tettem. Nem jött a ponty. A cím azt hiszem mostmár mindenki számára világos lett, nem pontyellenes felfogásom miatt nem horgásztam a legkedveltebb hazai horgászhalra, hanem az időjárás mostoha körülményei tették „szelektívvé” a mai próbálkozást.


Egy régen nem látott vendég – a víztisztaság jelzője

Az időjárás kezdett még rosszabbra fordulni, az állandóan szemerkélő eső mellé a kissé felerősödő szél is társként szegődött. Ez az osztott súlyozás halála, a halak száma kis mértékben, a gubancoké jelentősen növekedett a kedvezőtlen víz alatti áramlások és a szél következtében. 
Véget vetettünk a horgászatnak, a pakolás és a fotózás volt már csak hátra. A lebon-tott és egy csontival csalizott top set-et a ládám bottartójába raktam és a szereléket a vízbe lógattam. Miután a rakós vastag részeit egymásba pakoltam, a top set-et ki-emelve egy tíz centi körüli rák volt a horgon. Ez igazán pompás befejezése ennek a horgászatnak. Utoljára több mint tíz éve fogtam rákot édesapámmal a Tiszán. Sajnos ő már nincs közöttünk, így ez a fogás egy kicsit a vele töltött horgászemlékeket is felidézte. Újra könny szökött a szemembe és csak jönnek és jönnek az emlékek...

Friss Magazinunk

201703

Egyesületek

Cím
Agrohorg HE (Nyíregyháza)
Alkaloida Lombik HE (Tiszavasvári)
Apagy Közhasznú HE (Apagy)
Barátság Gov HE (Vásárosnamény)
Bátor Coop HE. (Nyírbátor)
Beregdaróci HE (Beregdaróc)
Beregi Tiszahát HE (Tiszaszalka)
Beregi Tiszavirág 2009 HE (Vásárosnamény)
Bezdéd HE (Tiszabezdéd)
Bujtos Sport HE (Nyíregyháza)
Cégénydányád Önkormányzat HE (Cégénydányád)
Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület (Rakamaz)
Császárszállás HE (Nyíregyháza)
Csokay Aranyhorog HE (Nyírmada)
Demecseri Sport HE (Demecser)
Dolgozók HE (Kisvárda)
Ecsedi Láp HE (Nagyecsed)
Fekete István HE (Csengersima)
Felsőtiszai Vasutas HE (Mándok)
HO-HO 2004. HE (Tyukod)
Holt-Szamos HE (Szamossályi)
Holt-Tisza HE (Nagyvarsány)
HORG-ÁSZ-OK HE (Nagykálló)
Ibrányi HE (Ibrány)
Jonatán Rend HE (Csenger)
KEMÉV HE (Nyíregyháza)
Király HE (Mezőladány)
Kis Sügér HE (Mátészalka)
Kraszna HE (Kocsord)
Kurucz HE (Tarpa)
Lenin Mg Tsz HE (Rozsály)
Lokomotív HE (Záhony)
Magyar Pergető Horgászok Egyesülete (Nyírtelek)
Máriapócsi HE (Máriapócs)
Mezőladányi HE (Mezőladány)
Nagyhalászi Potyka HE (Nagyhalász)
Nagykállói Sport HE (Nagykálló)
Nagyközségi HE (Ökörítófülpös)
Nyíregyházi Városháza Horgász és Szabdidő Egyesülete (Nyíregyháza)
Nyírmada-Rohod HE (Nyíregyháza)
Nyírségi HSE (Nyíregyháza)
Nyírteleki Horgász és Természetvédő Egyesület (Nyírtelek)
NYPA-SENIOR HE (Nyíregyháza)
Olcsva HE (Olcsva)
Önkormányzati HE (Levelek)
Penyigei HE (Fehérgyarmat)
Postás HE (Vásárosnamény)
Rákóczi HE (Újkenéz)
Régi Iparosok HE (Nyíregyháza)
Réti csík HE (Kocsord)
Rétközi HE (Nagyhalász)
Sóstógyógyfürdő HE (Nyíregyháza)
Szabadidő SC. Horgász szakosztály (Máriapócs)
Szabolcs Szolár HE (Nyíregyháza)
Szabolcsi Földvár HE (Szabolcs)
SZÁÉV HE (Nyíregyháza)
Szatmárvidéki HE (Mátészalka)
Székelyi víztározó HE (Nyíregyháza)
Szőke Tisza HE (Tiszadada)
Téglagyár Üzemi HE (Fehérgyarmat)
Textiles HE (Nagyhalász)
Tisza-Rétköz HE (Nyíregyháza)
Tisza-Szamosháti HE (Tunyogmatolcs)
Tisza-Szamosközi HE (Fehérgyarmat)
Tiszanagyfalui HE (Tiszanagyfalu)
Tiszaparti HE (Gávavencsellő)
Tiszaparti Sport HE (Dombrád)
Tiszavirág HE (Gulács)
Tiszavirág HE (Tiszabecs)
Tiszavirág HE (Tiszadob)
Tuzsér-Komoró HE (Tuzsér)
Új Élet HE (Tiszalök)
Városi HE (Baktalórántháza)
Vasas HE (Nyírbátor)
Vasutas HE (Nyíregyháza)
Vidiszegi HE (Gyüre)
Zöld Nádszál HE (Nyíregyháza)

Vízirendészeti Rendőrőrsök

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj,
Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677;
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény,
Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19

Látogatottság

Ma:
Tegnap:
Ezen a héten:
Múlt héten:
E hónapban:
Múlt hónapban:
Összes látogató:
2472
3700
24672
84448
72631
56002
4420936