Szénaréti horgásztó

Ismét, immár sokadjára horgásztam Szénaréten, ezúttal Dr. Bihari Károly, a nyírbátori  Vasas he. elnökének a meghívásából.  Ez a víz bármikor képes elcsábítani, nem csak mert halbő, hanem kellemes környezetben fekszik, remek és segítőkész sporttársak vannak, udvarias és tájékozott halőrök. Más vizekhez viszonyítva, rendkívüli tisztaság van a parton. A tisztaságot nem győzöm hangsúlyozni, hiszen erre és a kultúrált környezetre, a horgászok között, egyre nagyobb az igény. Végre elértük ezt is. Az elnök úrral beszélgetve és horgászgatva, a következő adatokat tudtam meg a tóról.

A telepítési mutatók a következőek:
ponty: 50 q/10 q havonta/+ ivadék ponty.
kárász 10 q
amur 7,5 q /két és háromnyaras/
csuka ivadék 500 db évente
Ez a tó viszonylag fiatal, alig öt éve lett rendbe téve. Ennek ellenére, már igen komoly nagyságú halakat lehet fogni benne. Csukából 9,75 kg-ost, pontyból 12 kg-ost, dévérből 2,2 kg-ost, amurból 10 kg-ost és harcsából 11,5 kg-ost (fotón mellékelve) is fogtak már a tavon. A 7 ha-os tó átlagos mélysége 1 m körüli. Ha sikerül pályázaton pénzt nyerni, akkor további 5 ha-ral bővítik a tavat, mégpedig az ivási helyek meghagyásával. Ez bölcs előre látást takar. Hiszen a tó, hétvégeken zsúfolásig van telve, nem véletlenül, erre a fotók a tanuk. Már így is 170 felnőtt, 30 ifjúsági és 40 gyermek horgász van. Ez utóbbiaknak, nincs korlátozva a taglétszáma. Az éves jegy új felnőtt belépőknek 45 000 Ft, de ebben 20 000 Ft halasitási díj is benne foglaltatik. Az ifi ennek a fele, a gyermek pedig 3000 Ft. 1 300 000 Ft értékű telepítés volt eddig. A parkosítást tovább akarják folytatni. Komoly bevétel van a napijegyes horgászatból is, hiszen egyre többen látogatnak ide, vendéghorgászok.

Tovább akarják javítani a kollektívát is, bár tapasztalatom szerint eddig is nagyon jó volt. Ez a tó, bármelyik nagyhírű hellyel fel fogja venni a versenyt rövidesen. Ajánlom figyelmébe az ország másik részein élő sporiknak is. A napijegy felnőtteknek 2200 Ft, ifiknek 1100 Ft, gyereknek 600 Ft. Napkeltétől-napnyugtáig érvényes. Mivel a tó közvetlenül a város határában fekszik, ezért a szállás (amennyiben erre igény van), könnyen megoldható. A strand 100 méterre van, ezért akár meg is lehet mártózni nagy melegben. A parton sátort is lehet verni, bográcsolni, ivóvizet vételezni és az esőbeállók védelmét élvezni.

A tó vizét, a be- és kifolyókon keresztül mozgatják, így állandóan friss és oxigéndús a meder vize. A gondos lékelés következtében, csak minimális volt a halpusztulás, 6-8 db 4-8 kg-os hari volt az áldozat. 

Pergetni sajnos nem lehet. 2 db nemes és 3 kg egyéb hal fogható napijeggyel, melyet, a fogást követően, azonnal be kell írni a fogási naplóba! Parkolni a vízparttól min. 10 méterre lehet. Külön köszönet Krasznai horgászmester úrnak, aki megismertetett a tóval. Fenekező módszerrel érdemes horgászni, de úszós szerkóval is lehet eredményt elérni. Tapasztalatom szerint, a csemegekukorica és a csonti a nyerő, békés halakra. Remekül szórakoztam, bár bevallom nekem most nem jött be. Bezzeg tavaly!

A parton nyugodtan le lehet ülni, a halőrök (társadalmi) felkeresnek mindenkit. Aki a rablóhalakat űzi, annak is megéri ellátogatni. Sajnos, az ország eme felét, a horgásztársadalom nagy része nem ismeri, gondolom, megfelelő ismeretterjesztés hiányában. Ha valaki ellátogat ide messzebbről, akkor érdemes szétnézni Nyírbátorban, gondolok a híres Fatoronyra, vagy a gyönyörű Református Templomra, amelyek mind, hajdanvolt korok romantikáját és stílusát idézik fel. Egy csipetnyi középkor.

Nos, kedves sporttársaim, remélem sikerült egy kis kedvet csinálnom, egy itteni pecázásra.

Jó és eredményes szénaréti horgászatot kívánok Önöknek.

Képek a tóról:

Online látogatóink

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése