Horgász tavak, horgászat

Köszönet az adó 1%-áért Köszönjük azoknak, akik
adójuk 1%-át
a Egyesületünk számára ajánlották fel.
Adószámunk: 19207119-1-15

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Csalik

Pellet

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap
 

A SALMO wobblerek

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap

A Salmo cég 1991 tavaszán kelt életre, a lengyelországi Olsztyn városában. A cég két alapítója és egyben tulajdonosa,  Piotr Piskorski és Radoslaw Zaworski a helyi akadémia halászattudományi szakán végeztek. Halbiológiai és horgászati ismereteiket felhasználva kezdtek el wobblereket gyártani. A legelső darabok a Minnow és Bullhead sorozatból valók.
Egy évvel később, már néhány újabb modell is megjelent, mint például a Perch (sügér), Pike (csuka)-több méretben is-és a Whitefish és a Butcher, többféle színben, de mindegyik csak úszó tipusban. Ezek a műcsalik megszólalásig hasonlítanak az élő halacskákra, melyekről megmintázták őket.
1995 tavaszán egy újabb jelentős állomás a Salmo történetében, megjelenik első termékismertető katalógusuk és márciusban Varsóban, az országos horgászkiállításon elnyerték az Arany Pikkely díjat. Az év júniusában Genfben, az Európai Horgászcikk vásáron bemutatták a Hornet sorozatot. 1996 márciusában ez a széria egy újabb Arany Pikkely díjat jelentett a gyárnak, mely wobblerek máig a legkeresettebbek között vannak.
1996 nyarán a cég átköltözik Gietrzwaldba, a régi telephelytől 20 km-re. Nemsokára újabb bemutatkozási lehetőség adódott a csodás termékeknek, immár a tengeren túl, a 39. Nemzetközi Sporthorgász Expo-n.

1997 tavaszán már az új épületben folytatja munkáját a vállalat.
Egy évvel később Varsóban ismét megkapták az Arany Pikkely díjat a Hornet sorozat egy modelljéért.
Új modellek, színek látnak napvilágot a cég palettáján, a már megszokott kiváló tulajdonságokkal, úgymint szép festés, amit talán nem túlzás művészi alkotásnak nevezni, vagy a kitűnő mozgási jellemzők. A kis dobozkákban háromnyelvű tájékoztatót talál a vásárló, mely segít eligazodni a cég termékei között.

A 2001-es évben új modellek jelennek meg, a Sting, a Salmo Pop, és már meglévő modellek újabb méretekben. Ugyanebben az évben megjelenik a vertikális horgászatra alkalmas Chubby Darter.
A gyár tervezői híres horgászokkal együttműködve, most is új modelleken dolgoznak és tesztelik azokat.

Műcsalik:

 

Bojli

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap
 

Bögöly

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap

 Az egész Európában ismert bögölyöknek hazánkban mintegy 50 faja, fajváltozata él. Ezek a rovarok tulajdonképpen közepes és nagy méretű legyek. A legismertebb közülük az esőhozó pőcsik, mely megközelítően 10 mm nagyságú. A potrohon túlérő szárnya szürke vagy feketésszürke, márványozott. A hímeknél a fejtetőn összeér a nagy összetett szem, míg a nőstényeknél azt kis lemez választja el egymástól.

 A bögölyök szakértői eme vízparti haramiákat szemrajzolatuk alapján sorolják fajcsoportokba. A hímek teljesen ártalmatlanok, hiszen csak a virágok nektárjait szürcsölgetik. Az ormányszerű szájszervvel felfegyverzett nőstények azonban vért szívnak. A harcias amazonok testünkre szállva pillanatok alatt a bőr alá hatolnak, a nyálukban található véralvadásgátló anyag segítségével vérbőséget idéznek elő, és ezzel egyidejűleg vért szívnak. A bőrbe került méreg pár cm átmérőjű kemény daganatot okoz, ami csak több nap után szívódik fel. Támadásaikra leginkább a nedves területeken, főleg tavak és lassú folyású vizek partján nyaralók számítsanak. Ha a forró és tikkasztó napokon tömegesen, erőszakosan támadó bögölyökkel viaskodunk, ne feledkezzünk meg az esernyőről, mert  eső, zivatar készülődik.

Legegyszerűbb rávágni egy nagyot, s ekkor "[...] ellened, ki szívednek nem kedves, megdöglend."

 

Szúnyog

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap

Bizonyár mindenki ismeri és feltehetően már mindenkinek okoztak kellemetlenséget az ún csípő-szúró rovarok. Azt hiszem, a dobogó tetejére a szúnyog nyugodtan felállhat (repülhet), mert mindenki ismeri, de vajon eleget tudunk-e róla? Összeállításunkban horgásztúráink kéretlen-kellemetlen kísérőiről közlünk érdekességeket. Magyarországon mintegy 44 szúnyogfaj előfordulását mutatták ki.
Minden csípőszúnyogfaj amolyan „kétéltű“, élete első felét a vízben tölti. Az új nemzedék élete az ő esetükben is a párzással veszi kezdetét.


Ezután táplálkozás, majd peterakás következik.
A csípőszúnyogok egy része a víz felszínére helyezi el tojásait, mégpedig egyesével, mint például a maláriaszúnyog és a mocsári szúnyog, vagy csomókban, néhány száz petéből álló úgynevezett petetutajokba összeragasztva. Ez utóbbira példa a dalos szúnyog. A vízen lebegő-úszó tojások fejlődése folyamatos, belőlük a fiatal lárvák néhány nap alatt kikelnek. A gyötrő szúnyogok nőstényei ezzel ellentétben természetes vízgyülemek, tócsák szélein, növényekre vagy a nedves talajra rakják le parányi, fekete, orsó alakú tojásaikat. A héj védelmében körülbelül két hét alatt fejlődik ki a lárva, de nem bújik elő, hanem az időközben rendszerint már kiszáradó élőhelyen nyugalmi állapotba kerül. E nyugvó „tojásokból“ csak a legközelebbi elárasztás után – általában csak a következő évben, de esetleg évek múlva – jönnek elő az apró szúnyoglárvák, akkor, ha az egyéb környezeti feltételek (például a víz hőmérséklete, a baktériumok elszaporodása miatt csökkent oxigéntartalma) is kedvezők.
 A természetes élőhelyeken tenyésző szúnyogok lárvái kedvelik a hullámzástól, erősebb áramlástól mentes, csendes vizeket, főként ahol a növényzetben is el tudnak rejtőzni. A fejlődés ideje a víz hőfokától függően változó, nyáron és sekély vízben esetleg már egy hét alatt lezajlik a négy, egymástól vedléssel elkülönülő lárva-, majd bábállapoton átmenő teljes átalakulás
Néhány faj lárváit kivéve a lárvák légköri oxigént lélegeznek. (pl.mansonia nemzetségű csípőszúnyog a nád szárát csapolja)
A maláriaszúnyog lárvái (a) hátuk sajátos nyúlványai segítségével simulnak a víztükör aljához, a gyötrő és dalos szúnyog lárvái (b) légzőcsövükkel rözítik magukat a felszín alatt, és előszeretettel legelésznek a bomló növényi részeken (c), a mocsári szúnyog lárvája (d) valamilyen vízinövény légszállító edényeiből veszi fel az oxigént.
A szúnyoglárvák különféle mikroszervezetekkel: baktériumokkal, egysejtűekkel, algákkal és szerves törmelékkel táplálkoznak. Fogyasztják a vízfelszín baktériumhártyáját is
Nem árt tudni, hogy a szúnyogok egyes emberek vérét jobban kedvelik. Minden 10. ember kiszemelt! Ez nem igazán jó hír a nagyobb termetű vagy terhes nők számára, akik rendszerint nagyobb mennyiségű széndioxidot lélegeznek ki. A hőségben vagy mozgás során fokozódó légzés szintén vonzerőt jelent.
A szúnyogokat vonzza az édes illat is, legyen az parfüm, hajolaj vagy dezodor. Kimutatták azt is, hogy vonzóbbnak találják a terhes nőket.
A terhes nők alteste átlagosan 0,7 Celsius fokkal magasabb,  mint a nem-terheseké, ennek következtében valószínűleg bőrük kiválasztása fokozottabb.
A szúnyogok preferálják azokat, akik bőrén keresztül az átlagnál nagyobb mennyiségben választódnak ki szteroidok és koleszterin.
De mi a helyzet a szúnyogokkal és kedvenceinkkel? Veszélyt jelentenek-e az emberre mondjuk betegségek terjesztőiként?

Sajnos adódhatnak ilyen problémák, ezért nem árt odafigyelni!

Dirofilaria repens

A Dirofilaria repens elleni védekezés

Emberekben is okoz tüneteket!!!!
Az elváltozások leginkább az arcon, a szem környékén, nyakon, mellkason csomó formájában vagy a szemben jelentkeznek. A szúnyog vérszívásakor beoltott mikrofiláriákból az emberben akár több centiméter hosszú kifejlett féreg fejlődhet.

 A legfontosabb a megelőzés! A szúnyogszezon alatt kezeljük havonta egyszer a fertőződés kockázatának kitett kutyákat és macskákat. A legveszélyeztetettebbek:
Horgászok és vadászok kutyái,
Közvetlenül vízparton élő, vagy huzamosabb ideig vízparton nyaralók,
A környező országokba szúnyogszezon alatt utazó állatok.

Egy vizsgálat szerint a Tisza és mellékfolyói mentén vizsgált állatok 22%-a volt fertőzött, így az ezen a területen élő emberek is jobban veszélyeztetettek, különösen a nyári szúnyogszezonban.

A szívférgességet okozó parazita a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg.
A mediterránban és trópusi területen elterjedt féreg a betegséget kutatók szerint bármikor megtelepedhet Magyarországon is, illetve a turizmus révén jelenleg is égető a veszély. Több olyan esetet is regisztráltak már hazánkban, amikor olyan emberek is megfertőződtek, akik még soha nem jártak külföldön. öbbnyire csak akkor szokták észlelni a férgeket, ha azok tömött csomókban megjelennek a tűdőben, vagy a hasüregben. A felismerést tovább nehezíti, hogy nem okoznak fájdalmas tüneteket. Ráadásul az emberekben nem képes tovább szaporodni a parazita: mi zsákutcát jelentünk a férgek számára. De a bekerült fejlődési alakok kifejlődve eljuthatnak a szembe, a mellbe vagy akár a hasüregbe is. A szervezetből csak orvosi segítséggel távolít

 

Etetőszúnyog

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap

A vérvörös szúnyoglárva halaink, egyik legtermészetesebb etetőanyaga, ebben rejlik feltehetően az a titok, amit a verseny horgászok már régen kitapasztaltak és előnyét maguk és fogásaik javára fordítottak.

Az etetőszúnyoghoz sokféle képen hozzá lehet jutni, szedhetjük magunk és megvásárolhatjuk kedvenc horgász boltunkban. Tapasztalataim azt mutatják, hogy nem egyszerű hozzájutni, mivel elég drága és nehezen eltartható. Ezért a horgászboltok nem szoktak csak úgy a hűtőszekrényükben tartani, hanem legalább egy héttel előre meg kell rendelni és még akkor sem biztos, hogy tudnak szállítani, hogy ezzel a nemes anyaggal próbáljuk meg a halakat horgunk közelébe csalni.

Otthoni szedése: ez egy nem egyszerű dolog – én még soha nem próbáltam. Elméletileg a horgász fog egy fémvödröt és egy hosszú és erős kötelet, melyet a vödör füléhez erősít. Majd keres egy csatornát, melynek partján sok-sok szúnyog található. A vödröt beledobjuk a vízbe – természetesen a kötél egyik végét a kezünkben tartjuk – és megvárjuk amíg lesüllyed. Miután ez megtörtént egyszerűen csak húzzuk a kötelet. Kivesszük a vízből a meder alján található anyagokkal teli vödröt és egy nagyon apró lyukú szitán szép lassan, óvatosan átmossuk, a törmelékektől megtisztítjuk. S, ha mindent jól csináltunk és a víz, valamint a szúnyogok is kegyesek hozzánk, akkor a szita alján nem marad más, mint a tiszta vérvörös etetőszúnyog.
Bolti vásárlása: Na a kézi szedésnél jóval egyszerűbb és biztosabb, ha boltban megrendeljük. Megérkezése után pedig kifizetjük a kb. 1300,- Ft készpénzt - fél literenként. (Az ár ettől természetesen eltérő lehet horgász boltonként.)

Ha hazavittük frissen megszerzett csalinkat, akkor essünk kétségbe, ugyanis hosszú távú eltartása, sajnos lehetetlen. Maximális idő is, a legoptimistább esetben is kb. egy hét.


A horgász boltban megvásárolt etetőszúnyog

Eltárolás: Mielőtt a hosszú távú eltárolásához hozzákezdenénk, előtte az etetőszúnyogot meg kell tisztítanunk a szennyeződéstől, a kosztól és a mocsoktól. Ez a legegyszerűbben úgy oldható meg, ha egy nejlonharisnyába tesszük őket és hideg zuhany alatt, addig tusoljuk amíg, az átfolyó víz tiszta nem lesz.
Ha csak rövid ideig akarjuk az etetőszúnyogot tárolni, akkor csak egyszerűen tegyük őket hűvös helyre, vagy a hűtőbe - nagyon fontos tudnivaló, hogy az etetőszúnyogot nem lehet túl hűteni 6°C foknál, semmiképpen nem lehet hidegebb, de az ideális hőmérséklet a 10°C fok.
Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor vennünk kell valahonnan egy kellően nagy akváriumot, és ebbe kell elhelyeznünk a tisztított etetőszúnyogot, melyet egy az akvárium méretéhez igazított nagy teljesítményű levegőztetővel kell oxigénnel ellátnunk.
Szállításkor az etetőszúnyogot 3-4 újságpapír – de jobb a csomagoló papír – lapra helyezzük el, úgy hogy a szúnyogréteg magassága a 2 centit ne haladja meg. Ha sok szúnyogot - esetünkben több liter - szállítunk akkor, a hűtőtáskában ne egymásra rakjuk, hanem göngyöljük össze a csomagokat és így helyezzük el őket. Vigyázunk, hogy az etetőszúnyogok, ne érjenek közvetlenül a jégakkukhoz!
Ha hosszútávon szállítjuk őket, akkor a megoldást csak az autó szivargyújtójáról üzemeltethető hűtőtáska jelentheti.

Felhasználása: Az etetőszúnyog a szedett, vagy boltban megvásárolt állapotában jóformán használhatatlan. Ezért fel kell őket készíteni a horgászatra. Ehhez vásárolnunk kell szúnyogszétválasztó port, vagy kukoricalisztet.
Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy a szúnyogszétválasztó port ráhintjük az etetőszúnyogra és óvatos mozdulatokkal átsimogatjuk, hogy az összes elváljon a papírtól és egymástól.


A szúnyogszétválasztó por és etetőszúnyog összesimogatás közben

Majd az áttört földdel „Terre de Somme” összekeverjük – a keverési arány 1 liter etetőszúnyoghoz 2-4 kg földet keverünk.

A bekevert föld-etetőszúnyog keverékből szép formájú etetőgombóc gyúrható, mely kézzel - spicc és rakós botos horgászat során - és csúzlival - match és feederbotos horgászat során - is belőhető. Ha a gombóc állaga nem a legmegfelelőbb, akkor vízpermetezővel a kedvünk szerint nedvesíthetjük.

Feederbotos horgászat során, használhatjuk a nagyon sűrű feeder drótkosarat, melybe ezt a keveréket beletömve, jól dobható marad, nem szóródik ki - viszont a vízbeérkezéskor könnyen és gyorsan kioldódva odacsalogatja a halakat.

A horgászatkor, ha használunk etetőszúnyogot, akkor nem árt, ha bevásárolunk egy-két zacskó tűzőszúnyogot is. Folyt. köv. legközelebb.

 

Csonti, pinki, báb

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap

A csonti, a pinki és a báb is egyfajta állatból keletkezik, ez pedig nem más, mint a mindenki által ismert és közkedvelt légy. Vagyis a csonti és a pinki a különböző fajtájú és méretű legyek lárvái.
Azt ugyan nem értem, hogy a halak miért rajonganak ennyire ezekért a nyüvekért és gondolom, hogy rajtam kívül még sokan nem tudják, de az biztos, hogy minden horgász kihasználja a halak ez irányú rajongását.
A csonti és a pinki között csak annyi a különbség, hogy a pinki jóval kisebb méretű. Ezen kettő nyűnek a bebábozódott fejlettebb állapotát nevezzük bábnak.


Csonti feljődési szakaszai bábbá alakulása során

A csontit általában a természetes színében, fehérben lehet megvásárolni, de szokták pirosra, sárgára, lilára, nagyon ritkán zöldre, narancssárgára vagy kékre megfesteni.
A pinkit legtöbbször meggypirosan, ritkábban narancssárgára színezve kerül forgalomba.


A boltban 60 Ft-ért kapható csonti

A nyüvek beszerezhetőek bármelyik horgászboltban, általában kisebb mennyiségben. Rossz tapasztalatom, hogy kisebb vidéki boltokban – de lehet, hogy nagyobb városokban is – ha nagyobb mennyiségű csontit ill. pinkit akarunk beszerezni, akkor előtte meg kell rendelnünk.
A nagyobb mennyiség nem a hobbi-horgászatban, hanem a versenyhorgászatban érdekes, mivel köztudott, hogy 2,5 liter élőanyagot lehet használni, melyből 1 liter lehet etető- vagy tűzőszúnyog, a többi pedig csonti, pinki és ezek bábjai, vagy giliszta.
Bábot eddig boltban nem láttam, azt még nekünk kell napon érleléssel óvatosan és nehéz körülmények között előállítanunk :-).

Szakkereskedésekben a csontit gyaluforgácsok, fűrészpor vagy kukoricaliszt közé keverik, hogy ne fulladjon be, ugyanis, ha a csonti bemelegszik, akkor megfolyósodik, és használhatatlanná válik.
A friss csonti eleven és nyüzsgő. Legtovább hűtőben tartható el 4-6 Celsius fok körüli hőmérsékleten, de így is csak pár napig. Bár szakírók szerint minél hidegebb körülmények között vannak tárolva, annál tovább tarthatók el.
Vigyázunk, mert a pinkik valóságos szabaduló művészek – termetüknél fogva – ezért találták azt ki, hogy a tárolódobozukra mielőtt rátennénk a tetejét, húzzunk rá egy használaton kívül helyezett nejlonharisnyát.
Előfordult már az, hogy a horgászversenyre megrendelt, majd megvásárolt literes kiszerelésben leszállított csontit nem csomagolták ki a boltban – biztos nem volt kedvük kínlódni vele – ezért nekem kellett arról  gondoskodnom, hogy  bekeverjem őket fűrészporral, vagy kukoricaliszttel. Ugyanis ne felejtsük el,  hogy nyáron soha ne tároljuk a csontit és a pinkit tisztán.
A csontit és pinkit, ha nagy mennyiségben bevásároltunk belőle és a horgászat mégsem jön össze, akkor akár le is fagyaszthatjuk. Tegyük kis nejlonzacskókba, a szitálással megtisztított és kukoricaliszttel beszórt élőcsalit, légmentesen zárjuk le és úgy helyezzük a fagyasztóba. A nejlonzacskókra célszerű ráírni a fagyasztás dátumát és a tartamát. Vigyázzunk, hogy az egyszer lefagyasztott, majd felengedett élőcsalit, nem lehet többször mélyhűteni.
A horgászhelyen legegyszerűbben hűtőtáskában, szükség esetén árnyékban jól szellőző dobozban tárolható.
Horgászat közben egyes horgászok a műanyagdoboz helyett fadobozban tartják a csontkukacokat, amit azzal magyaráznak, hogy a fa sokkal kevésbé melegszik fel, mint a műanyag.


Műanyagdoboz, mint csontitartó

Az előre elkészített bábokat, ha csak néhány napig akarjuk tárolni, akkor a legjobb, ha légmentesen lezárt nejlonzacskóba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. Ha szeretnénk, hogy sokáig életben maradjanak, akkor naponta egyszer bontsuk ki a zacskót néhány perc erejéig, hogy levegőt kapjanak.
Vízparton pedig tegyük a bábot vízbe, mert a napon gyorsan folytatják az átalakulást és kellemetlen meglepetésben lehet részünk. – Bár…, valaki próbált már élő léggyel keszegezni? Osszátok meg velem!

Figyeljünk arra, hogy a csonti valamilyen oknál fogva – a fene se érti miért – általában akkor a legvonzóbb a halak számára, ha a horgon is izeg-mozog. A csontit a vastagabb végén, ahol a sötét színű táplálék-foltja látható szúrjuk fel a horogra, úgy hogy egy csipetnyi bőrt szúrjunk csak fel, a lehető legkisebb sérülést okozva.


A csonti helyes felszúrása a horogra

Ezért mindig vigyázzunk arra, hogy az általunk használt horog mindig tűhegyes legyen. A csalit sűrűn cserélgessük, mert a csontink a vízben hamar elfárad és nem mozog természetesen, vagy sehogyan sem :-).
A csonti és pinki fogékonyságát többféleképpen is lehet fokozni. A horog nagyságától függően tetszés szerinti darabot húzhatunk fel. A halak szokták díjazni kapásuk gyakoriságával, hogyha igyekszünk színkombinációkat kitalálni és azokat használni. Nálam be szokott jönni az egy piros és egy, vagy kettő fehér csonti kombináció a 14-es horgon.

De a leginkább használt módszerek természetesen a csalik ízesítése. A legegyszerűbb módja, ha a horgászat megkezdése előtt néhány órával, egy aromával átitatott szivacsdarabot helyezünk a csontisdobozba. Fogós lehet még a franciák szerint az is, ha a horgászat előtti napon a műanyagdobozba helyezett csontkukacot beszórjuk kurkumával melytől szép színt és jó ízt kapnak – ez állítólag a bodorka kedvenc táplálékai közé tartozik.

A nagyobb halak horgászatánál előszeretettel használják az ún. szendvics készítését, mely semmi ördöngösséget nem takar csak annyit, hogy a csontit valamilyen más csalival együtt húzzuk ugyanarra a horogra. Ez a másfajta csali leginkább pinki, tűzőszúnyog, kukorica vagy búza.


Csonti kukorica szendvics

Megoldás lehet még kísérletező kedvűek számára – persze varrni is meg kell hozzá tanulni – hogy egy nagyobb horog öblébe hajszálelőkére kötni tetszőlegesen sokszámú csontit.


Varrott csonti–csokor

Az köztudott, hogy aki halat akar fogni gyorsan és meglehetősen sokat, akkor annak etetni kell a horgászat megkezdése előtt. Ezért célszerű hobbi-horgászoknál is azt a módszert alkalmazni, hogy az etetőanyagba literenként keverjünk 1 deciliter csontit, vagy pinkit. Versenyhorgászatnál, vagy akik megengedik maguknak, ez a szám felmehet egészen literenként 2-3 deciliterig. Mint fentebb említettem, a versenyhorgászat szabályai a verseny ideje alatt lehetővé teszi a halak jól tartását, úgy hogy akár 2,5 liter csontit is beleszórhatunk a vízbe. Mivel ez már akkora mennyiség, hogy a megkötött 17 liter etetőanyag már nem tudja felvenni, ezért kitalálták, azt a módszert, hogy a csontit megragasztják, és koncentráltan bejuttatják az etetésre. Ez természetesen az úszós horgászatnál, mint pl. spicc, rakó, match, bolognai módszereknél jöhet számításba.
A fenekező horgászatban – picker, vagy feeder – célszerű a nyüvek bejutatásához a speciálisan erre a célra kifejlesztett etetőkosarakat használni.

 

Kukorica

E-mail Nyomtatás
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitterSatartlap

 Egyik legelterjedtebb természetes etetőanyagunk a kukorica, amely igen változatos formákban jelenik meg horgászati szokásainkban. Felhasználása igen sokoldalú, használják nyersen (tejkukorica, vagy baby kukorica), főzve, szárítva, darálva, ízesítve, pattogtatva és más anyagokkal kombinálva.
   Kétség kívül nemcsak a halak, hanem a horgászok körében is igen népszerű. Nagyon sokan saját recept szerint készítik elő horgászathoz a kukoricát, hogy az minél ellenállhatatlanabb legyen a halak számára.
Az egyik alapvető művelet a kukorica előáztatása (vagy pácolása). Ez több napot, vagy akár  hónapot is igénybe vehet és különböző aromákkal kombinálva változatos csalit kaphatunk. Az így előállított kukorica megfelelően tárolva akár évekig is használható.
A kuktában való főzés, amelynél számolnunk kell azzal, hogy szemek saját tömegük többszörösének megfelelő nedvességet is képesek felvenni. A főzés során ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű vízben menjen végbe a szemek puhulása és soha se tegyünk egyszerre sok kukoricát az edénybe. Az általános recept szerint egyharmad rész kukoricához kétharmad rész vizet adjunk, és mintegy fél óráig főzzük.
 
   Késő tavasszal, nyáron sokan esküsznek a közvetlenül a csőről lefejtett előkészítés nélküli nyers kukoricaszemekre. A szemek nedvességtartalma ilyenkor még olyannyira nagy, hogy összenyomásukkor tejszerű folyadékcseppeket figyelhetünk meg. Egyesek szerint ez ellenállhatatlan egyes halfajok számára, amit számos fogási eredmény is bizonyít.
 
   A száraz kukoricát elsősorban etetésre használják, de átfúrva csaliként is megjelenik.
Tárolása, felhasználása igen egyszerű, különösebb gondot nem igényel így nagy mennyiségben alkalmazzak nemcsak sporthorgász körökben, hanem halgazdaságokban is etetésre. Darált formájában az egyik legelterjedtebb alapanyaga az etető keverékeknek, amelyeknek halfajtól, víztípustól és évszaktól függően számos ’házi készítésű’ változata is létezik a széles palettájú gyári kínálat mellett.
 
   A szemes kukoricát csaliként elsősorban a ponty horgászatánál használják, amely előszeretettel keresi is azt a vizekben, de kedvelt csemegéje a keszeg és kárászféléknek is.  Számos módszer létezik ’felkínálásra’, a legalapvetőbb mégis a horogra tűzés, amely állagából adódóan inkább a főtt, vagy nyers kukorica esetén használható. A mai napig vita tárgyát képezi, hogy érdemes-e ha kint marad a horog vége, vagy sem. Ki erre, ki arra a módszerre esküszik. Ha kint hagyjuk a véget biztosabb az akasztás, viszont sűrű növényzetben a horog akadásához vezet. Szerintem mindenki döntse el maga. Tapasztalatom szerint kukoricából egy-két szemnél nem érdemes többet a horogra tűzni, mivel ez szintén akadás forrása lehet és zavarhatja a hal akasztását is.
 
   Érdemes kipróbálni a horogra tűzött kukorica-csonti kombinációt, de csalinkat még számos módon tehetjük vonzóvá a halak számára. Pl.: különféle aromákkal, puffasztott anyagokkal, lebegtetéssel (hungarocell golyó). Maximum az aljzattól enyhén elemelkedő, attól néhány centire lebegő és semmiképp sem a felszín felé törő csalit érdemes használni.

 

Információ

Panaszával, észrevételeivel keresse Vízirendészeti Rendőrőrseinket:

Vízirendészeti Rendőrőrs Tokaj
Cím: 3910, Tokaj, Széchenyi sétány 9/B.
Telefon: 47/352-677
BM telefon: 30/66-39-576

Vízirendészeti Rendőrőrs Vásárosnamény
Cím: 4800 Vásárosnamény, Wammala út 1-3.
BM telefon: 03-32/63-19

Új hirdetések...
A nap vicce

A horgász horgászik a Dunában, és kifogja az aranyhalat. Az aranyhal: Teljesítem 3 kívánságod... csak ne dobj vissza!

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:45
mod_vvisit_counterTegnap:115
mod_vvisit_counterEzen a héten:387
mod_vvisit_counterMúlt héten:843
mod_vvisit_counterE hónapban:2391
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:3379
mod_vvisit_counterÖsszes látogató:4321000

Megosztás Facebook-on

Közreműködő szervezet neve:
KVVM Fejlesztési Igazgatóság
Irányító hatóság:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Környezeti nevelés általános iskolákban különös tekintettel a vizek élővilágára


Magyarország horgászhalai

 Afrikai harcsa  Amur  Angolna  Balin  Bodorka
 Compó  Csuka  Dévérkeszeg  Domolykó  Ezüst kárász
 Fehér busa  Fekete sügér  Garda Harcsa Jász keszeg
 Kárász  Karika keszeg Kecsege Kősüllő Küsz
 Márna  Menyhal Nemes ponty  Nyúrga ponty  Pettyes busa
Sebes pisztráng Süllő Tőponty Törpeharcsa Koi ponty

Szavazások

Kedvenc halételem
 

Küldjön be horgászhírt!

Itt közvetlenül küldhet be cikket/horgászhírt oldalunkra...
E-mail:
Cím:
Szöveg:
Írja be az eredményt: 5+8=?

Villantó Magazin

 

 

Időjárás


GYengénlátóknak Rekordhalak Villantó Magain Szolunáris Apróhirdetés Játék

Hirdetések 
= Ad with Photo

Ki olvas minket

Oldalainkat 26 vendég böngészi

Statisztika

Tagok : 2
Tartalom : 577
Webcímek : 10
Tartalom találatai : 6367282