Koi ponty

japán díszponty – japánul nishikigoi, a magyar szaknyelv a koi elnevezést használja - a legrégebben háziasított halfajunk, a ponty egyik színes változata, hidegvízi díszhal. Kialakulási helyének Perzsiát és Közép-Ázsiát tartják, innen hódította meg Kínát és Japánt. Tenyésztése terén Japán a vezető hatalom, itt hasonló kultusza van, mint hazánkban a kutya- és macskatartásnak. A koi a japánok egyik szimbólikus jelleggel bíró, egyik legnépszerűbb háziállata: a siker, a szerencse és a hosszú élet szimbóluma. A koi tért hódított a világ országainak nagyrészében. Japánban minden évben óriási érdeklődés kíséri, az ún. koi-show-kat, ahol a tenyésztők bemutatják legszebb példányaikat, és a győzteseket nagy tisztelet és megbecsülés övezi. Európában is nagy divat a koi, hobby kertek, parkok tavaiban nyújtanak lenyűgöző látványt és kikapcsolódást az embereknek. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a koi kedvelt hal az akvaristák körében. Kisebb példányait akváriumban, nagyobb egyedeit kerti tavakban és medencékben gond nélkül lehet nevelni és tartani.

A koi értékének meghatározásakor több tényezőt kell figyelembe venni. A legfontosabb a testfelépítés, melynek jól izmolt, erőteljes, deformitásmentesnek kell lennie. A másik értékmérő szempont - ami a laikus vásárlónak azonnal szembetűnő - a színezet és mintázat. A halak színe és mintázata alapján kategorizálják a színváltozatokat, mely szerint napjainkig több mint 100 színváltozat létezik. Ezen színváltozatok nagyrésze között csak a gyakorlott szakemberek tudnak különbséget tenni, de ez az a tulajdonság, ami a koi értékét nagymértékben meghatározza. Értékmérő szempontok Japánban a harmónia, méltóság stb., amelyek számunkra szinte megfoghatatlan, szubjektív értékítéleten alapuló tulajdonságok.

A továbbiakban ismerkedjünk meg a legismertebb változatokkal: A koi pontyok színezetének külön japán elnevezése van, amit a tenyésztők is általánosan használnak. Ezek pontosan utalnak arra, hogy az adott példány milyen színezettel rendelkezik. A legismertebbek: Kohaku, aztán a Ogon, és végül a Sanke vagy Sanshoku.

Online látogatóink

Oldalainkat 73 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése