Egynyaras Kecsege telepítése a Szövetségi vizekbe

Egynyaras Kecsege telepítése a Szövetségi vizekbe

Értesítjük Önöket, hogy egynyaras Kecsege telepítésére kerül sor a Tisza folyó és vízrendszerébe, az alábbi helyszíneken és időpontokban: 2022. március 31-én, csütörtökön délután 300 kg mennyiségben, a Tuzséri kompnál további szintén 300 kg a Tivadari üdülőnél kerül kihelyezésre. Az összesen 600 kg kecsege, kb. 1.500 db.

A kecsegéket a Homokmégyi Rideg és Rideg Fish Farm haltenyésztő Kft-től vásároljuk, a MOHOSZ pályázati támogatásával.

Jelenleg Magyarországon a kecsege jogszabály alapján nem fogható státuszban van!!!

A MOHOSZ megítélése szerint jelenleg a már évek óta megszüntetett halászat halkivételénél is nagyobb hányadot tesz ki a kárókatona folyamatos állományi károkozása, de az elmúlt időszakban a horgászszervezetek, köztük Megyei Szövetségünk is, annak ellenére folytatták a telepítéseket, hogy a madárkár tárgyában kompenzációt nem kaptak.

A MOHOSZ támogatásával a Megyei Szövetség 2022 tavaszától kezdődően, 3 éven át rendszeres kísérleti, állománynövelő telepítést folytat, megfelelő nagyságú, jelölt példányok kihelyezésével, a madárkár-veszélyre is figyelemmel az őszi-tavaszi időszakban.

A betelepített kecsegék hátúszója mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a MOHOSZ felirat, másik oldalán pedig az egyedi sorszám látható.

Amennyiben egy horgász ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsegét fog, kérjük, hogy a haljel levétele nélkül jegyezze fel annak sorszámát (lehetőleg fotóval is alátámasztva), a fogott hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját a fogás pontos helyének megjelölésével (GPS koordináták vagy a legközelebbi település neve) és természetesen az adatok rögzítését követően azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe. A rögzített az adatokat és a fotót e-mailen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy levélben a MOHOSZ postacímére (1511 Budapest, Pf. 7) kérjük eljuttatni a beküldő adatainak megadásával.

{gallery}kecsege{/gallery}

A program végrehajtását segítő, a jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyeremények, többek között dunai és tiszai éves (összevont, illetve adott szakaszra szóló) területi jegyek kerülnek kisorsolásra. A horgászszövetség a telepítési programmal párhuzamosan a kecsege hazai állományát, a jelölt halak vándorlását az ezzel megbízott szakemberek által végzett állományfelmérő halászatokkal is rendszeresen monitorozni fogja, s az eredményeket természetesen közzéteszi majd.

Konszenzusos elvi döntés született arról is, hogy ha sikerül bizonyítani a faj megfelelő állományát, akkor – jogalkotói, szakmai felügyeleti támogatás esetén – első lépésben, legkésőbb 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente 2 db, 60 cm feletti példányt vihetnek el majd, illetve a MOHOSZ vállalja, hogy a kifogott (engedélyezetten elvitt) mennyiség 100%-át telepítés formájában a későbbiekben is rendszeresen visszapótolja. A MOHOSZ a program kihirdetése kapcsán azt is rögzíti, hogy ha nem sikerül a foghatóvá tétel ismertetett módon és korlátok között történő biztosítása, akkor 2024 után a horgászszervezetek az önfinanszírozott kecsegetelepítéseket beszüntetik, mert a horgászok befizetéseiből elsődlegesen a fogható halfajok telepítését és az idegenhonos halfajok egyre fontosabbá váló gyérítését kell biztosítani.

A MOHOSZ meggyőződése, hogy a program a természet- és állományvédelmi szempontok érvényesülését is jól szolgálhatja, mert számos ország fajmentési, állománynövelési célprogramjának példája, szakmai megközelítése alapján a totális, adminisztratív tiltás helyett a közösségi érdekeltség megteremtése és párhuzamosan az aktív állományfejlesztési, védelmi beavatkozások ötvözete lehet egy faj számára az igazi biztonság, a jövő kulcsa és egyben záloga.

Legyen a kecsege a jövő nemzedékei számára ismét horgászati hungarikum!

Horgászüdvözlettel,
a Megyei Horgász Szövetség Elnöksége

MOHOSZ logo

Jelen program a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.

Online látogatóink

Oldalainkat 160 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése