SZAKMAI BESZÁMOLÓ A KÁRÓKATONA GYÉRÍTÉS PÁLYÁZATHOZ ÁPFE-V/1//2705-8/2023

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A KÁRÓKATONA GYÉRÍTÉS PÁLYÁZATHOZ ÁPFE-V/1//2705-8/2023

Szövetségünk az elmúlt évekhez hasonlóan 2023. évben is folytatta a nagy kárókatona gyérítést a Tisza és a Szamos folyókon, a halállományok védelme érdekében.

A gyérítéshez a szükséges engedélyt a Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi Főosztálytól 2022. augusztus 15-től 2023 február 28-áig, és 2023. szeptember 1-től 2024. január 31-ig terjedő időszakokra kaptuk meg.

A gyérítést végző személy: Fesztóry Sándor, Karasz György, Kósa István, Muhi Gábor, Vaskó Arnold munkavállalók. A gyérítésben részt vevő személyek megfelelő elméleti és terepi, valamint fajismerettel rendelkeznek.

A gyérítési tevékenység gyakorlása során az idevonatkozó hatályos jogszabályokat betartjuk.

A gyérítés sörétes lőfegyverrel, 36 gr-os acélsöréttel (12/76 kaliber) történik, a határozatban foglaltak alapján, a vadon élő állatfaj zavarása nélkül. Különös tekintettel a Határozatban szereplő rétisas fészkek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága által monitorozásra került újabb fészkek védelmét szem előtt tartva, támogatva a rétisasok fajvédelmét.

Sajnos a gazdálkodásunkat is veszélyeztető Nagy kárókatona Európában túlszaporodott. Viselkedési, vonulási szokásaik jelentősen megváltoztak, melynek elsődleges oka az évszakok jellemző időjárásának az eltolódása. Sajnálatos módon, a hazai vizeken is jelentős állomány van jelen, amely a halak ívási időszakában is komoly károkat okoz az ilyenkor fokozottan sebezhető anyahalak kifalásával, megsebzésével, az ívási folyamat megzavarásával.

A gyérítést és riasztást a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében folytatjuk, valamint a már invazív fajnak tekinthető Nagy Kárókatona állományának szabályozása érdekében is kiemelten fontos ez a tevékenység, melyet október hónaptól heti két alkalommal folyamatosan végzünk, a vízállás és az állományviszonyok függvényében.

A kormorán gyérítéséhez szükséges lőszer vásárlásához a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) keretében kiírt pályázata 607 ezer forinttal járult hozzá, aminek köszönhetően sikerült nagy teljesítményű ólommentes lőszereket beszereznünk, 2 ezer darab mennyiségben.

Köszönjük megtisztelő támogatásukat.

Fesztóry Sándor
ügyvezető igazgató

kárókatona

Online látogatóink

Oldalainkat 36 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése