A súlyos fogyatékkal élő horgászok díjmentes állami horgászjegy vásárlására jogosító igazolások elfogadásáról

A súlyos fogyatékkal élő horgászok díjmentes állami horgászjegy vásárlására jogosító igazolások elfogadásáról

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 2024. január 1-jétől hatályos 12/B. és 12/C. alcímei rendelkeznek arról, hogy mely súlyos fogyatékossággal élők részére biztosított az állami horgászvizsga mentesség és az állami horgászjegy díjmentes megvásárlása.

A hatályos jogszabály az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:

12/B. Az állami horgászvizsga és az állami halászvizsga
38/C. § (6) Az állami horgászvizsga letétele alól mentesül a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerint súlyos fogyatékosnak minősülő
a) értelmi fogyatékos vagy autista személy, akinek a törvényes képviselője
b) vak vagy gyengénlátó személy, aki ezen állapotát igazoló okmányokat az állami horgászvizsga bizottság számára benyújtja.

12/C. Az állami horgászokmányok
40. § (4) Mentesül az állami horgászjegy díjának megfizetése alól
c) a 38/C. § (6) bekezdése szerinti, állapotát az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott módon igazoló,
d) a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerint súlyos fogyatékosnak minősülő, állapotát az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott módon igazoló mozgásszervi vagy hallási fogyatékos személy.

A jogszabály által kinek biztosítható e jogcímen a díjmentes állami horgászjegy váltása?

Az állami horgászjegyek díjmentességét a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Kormányrendelet 1. sz. melléklete határozza meg.

A hivatkozott 1. számú melléklet szerint fogyatékossággal „élőnek” tekintendő:

  • a látási fogyatékos,
  • a hallási fogyatékos,
  • az értelmi fogyatékos, IQ értékétől függetlenül autista,
  • a mozgásban korlátozottság miatt fogyatékos,
  • a kromoszóma-rendellenesség miatt fogyatékos.

Amennyiben a fogyatékosság ténye a Kormányrendelet szerint megállapításra kerül, az érintett – kivétel a kromoszóma-rendellenesség miatti fogyatékos – fogyatékossági támogatásra válik jogosulttá a jövedelmi helyzetétől függetlenül (minden 18. életévét betöltött, súlyosan fogyatékos személy, akinek a jogszabályban meghatározott súlyosan fogyatékos állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes, és mások állandó segítségére szorul).

A fogyatékossági támogatás megállapításával egyidejűleg az alábbi hatósági igazolvány kerül részére kiadásra, mely hatósági igazolvány a felülvizsgálat időpontjáig, de legfeljebb 5 évig hatályos.

Fogyatékossággal álők igazolványa

A hatósági igazolvány tartalmazza a jogosult családi és utónevét, születési helyét, születési idejét, a kiállítás alapjául szolgáló tényt, a hatósági igazolvány által igazolt jogot és az igazolvány számát és érvényességi idejét (hatályosságát). A HORINFO szakrendszerbe az igazolvány száma, a kiállító szervezet neve (Magyar Államkincstár) és a hatályosság dátuma írandó be!

Fogyatékossági jogcímen a díjmentes állami horgászjegyek kiváltásához 2024. január 3-ától csak és kizárólag a súlyos fogyatékosság igazolására a fővárosi/vármegyei kormányhivatalok Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályai által meghozott, súlyosan fogyatékos állapotot minősítő határozatok alapján kiállított, e tényt igazoló HATÓSÁGI IGAZOLVÁNY fogadható el.

Csak azon hatósági igazolvány fogadható el, mely tartalmazza a jogosult családi és utónevét, a születési helyét, a születési idejét, a kiállítás alapjául szolgáló tényt, vagyis a hatósági igazolvány által igazolt jogot („Fogyatékossági támogatásra jogosult”) és a kiváltani kívánt horgászokmány vásárlási napja az igazolvány érvényességi idején belüli, valamint a hatósági igazolványon szereplő horgász személyes adatai megegyeznek a HORINFO szakrendszerben rögzített horgászadatokkal.

Ha hatósági igazolvány hiányában a horgász csak a fővárosi/vármegyei kormányhivatalok Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályai által meghozott, súlyosan fogyatékos állapotot minősítő határozatot tudja bemutatni, abban az esetben a díjmentes állami horgászjegy vásárlására jogosító ezen igazolás elfogadására csak tagszövetségi jóváhagyást követően kerülhet sor. Amennyiben a tagszövetségek részére MOHOSZ OHSZK állásfoglalás szükséges, a felmerülő kérdéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kérjük megküldeni.

MOHOSZ és Horgászjegy Kft.

Online látogatóink

Oldalainkat 65 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése