A horgászvizsgáról

A horgászvizsgáról

Tartalomjegyzék:

Amit a horgászvizsgáról tudni kell>>
A Horgászvizsga követelményei>>
A Vizsga menete>>
Hogyan vizsgázhatok>>
A vizsgára történő jelentkezés menete>>

Letölthető tananyagok:

Állami horgászvizsga tananyag.pdf
Idegenhonos halfajok.pdf
Őshonos halfajok.pdf
Védett halfajok.pdf


Horgászvizsgára kizárólag a www.horgaszjegy.hu oldalon a saját HORINFO profilba belépve lehet jelentkezni. Személyesen csak azok jelentkezését tudjuk elfogadni, akik nem rendelkeznek internettel, számítógépes ismeretekkel. Telefonon nem tudunk jelentkezéseket elfogadni. Mielőtt bejelentkeznének a profiljukba, olvassák el a lentebb olvasható tájékoztatókat. Számos kérdésre már itt választ kaphatnak. A felsorolt vizsgahelyek közül mindenki a neki legjobban megfelelő helyszínt, vagy időpontot tudja majd választani. Több vizsgahelyen lehetőség volt előkészítő oktatáson részt venni. Jelenleg az új rendszer ezt nem támogatja. A felkészítő hiányában a vizsgázó a gyakorló tesztekkel mérheti meg felkészültségét, tudását. Jó felkészülést, sikeres vizsgát kívánunk!

Amit a horgászvizsgáról tudni kell

A horgászati alapismeretekből tett vizsga múltja több évtizedre nyúlik vissza. Kezdetben elsősorban az egyesületeknél folyt a vizsgáztatás. A sikeres vizsgát követően annak dokumentálása a horgászigazolványban történő bejegyzéssel és pecséttel került rögzítésre. A kilencvenes évektől a hatóság által kiadott „Horgászvizsga bizonyítvány” tanúsította a vizsga meglétét, 2021-től pedig ismét új rendszer kerül bevezetésre. Az idei évtől is személyes részvételhez kötötten, de már elektronikusan – tableten, okostelefonon, számítógépen vagy laptopon kitöltendő teszt formájában – zajlik a vizsgáztatás és a bizonyítvány automatikusan felkerül a horgász online profiljába, aki szeretné annak papíralapon is kinyomtatásra kerül.

Miért kell vizsgázni? Gyakori kérdés ez a horgászattal ismerkedők, horgászni vágyók esetében.

Először is azért, mert ezt törvény írja elő. Az 2013. évi CII. (a Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló) törvény 40.§ (2) bekezdése szó szerint a következőket írja.

„Állami horgászjegyet az a személy kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával vagy korábbi érvényes állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja és fogási naplóját leadta. Az állami horgászvizsgát állami horgászvizsga-bizonyítvánnyal, más országban tett vizsgát pedig az erről kiállított okirattal vagy horgászati okmánnyal lehet igazolni.”

A jogszabályi előírásokon felül azért is fontos a horgászvizsga, mert a horgászni vágyó szimpla érdeklődésén túl, a felkészülés során némi jártasságot és ismeretet szerez a horgászat alapjairól, a halakról, vízi környezetről, természetvédelemről, horgászetikáról, és jogszabályi előírásokról. A vizsgát tett horgász tehát felkészülten érkezik a vízpartra, ahol kezdődhet a tapasztalatgyűjtés, az elméleti tudás tartalommal való megtöltése.

Tehát ahhoz, hogy valaki felnőtt horgásszá válhasson alapfeltétel a horgászvizsga letétele. Ennek meglétét követően lehet majd Állami horgászjegyet váltani a 15. életévüket betöltött horgászoknak, de a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy már a fiatalabb horgász is megszerezze a bizonyítványt – a 10. életévtől.

Az értelmi fogyatékkal élők, a vak és gyengén látó személyek, és hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személyeknek nem kötelező a vizsga, részükre állami horgászjegy kiadása esetén az előbbiekben foglaltakat nem kell alkalmazni.

A Horgászvizsga követelményei

A horgászvizsga kérdései a NÉBIH által összeállított „Horgászvizsgára való felkészülést segítő tankönyvben” szereplő ismeretanyagból kerültek összeállításra, melyet a https://horgaszjegy.hu/ oldalon a vizsgázó saját profiljába belépve, a „tananyagok” gombra kattintva tud letölteni. A kérdések elsősorban a horgászatra vonatkozó törvényi előírásokra, horgászati szabályokra, fajlagos tilalmakra, méretkorlátozásokra, természetvédelemre vonatkoznak. Fontos része még a vizsgának a halfajok ismerete, azok képről történő felismerése.

Felkészültségét próbára teheti a saját profilján belül található próbateszten, a gyakorlás gombra kattintva.

A Vizsga menete

A vizsga továbbra is személyes részvételhez kötött, de a papíralapú írásbeli valamint szóbeli vizsgát 2021-től felváltja az online teszt. A teszt kitöltése a horgász által kiválasztott helyszínen és időpontban a vizsgaszervező által biztosított elektronikus eszközön, vagy akár a vizsgázó saját okostelefonján, tabletjén vagy laptopján is megtörténhet, amennyiben az megfelel a rendszer feltételeinek (pl. kijelző nagysága megfelel a kérdések megjelenítésére).
Az új online teszt 45 db feleletválasztós kérdésből áll – 30 szakmai/jogszabályi vonatkozású, és 15 halfaj felismerés tilalmi időkkel és méretkorlátozásokkal – melyeket a rendszer egy 140 kérdésből álló, előre összeállított kérdéssorból véletlenszerűen generál. A 45 kérdésből 30-ra szükséges helyesen válaszolni a sikeres vizsgához, melyet a teszt végén azonnal megjelenít a rendszer. Ezután a bizonyítvány automatikusan feltöltésre kerül a vizsgázó online profiljába, de kérésére a vizsgaszervező a helyszínen ki is nyomtatja azt.

Fontos előfeltétele a vizsgának, hogy a vizsgázó be tudjon lépni a saját profiljába a https://horgaszjegy.hu/ oldalon, ugyanis ebben az online „térben” zajlik a tesztírás. Tehát a helyszínre érkezéskor szükséges tudni a felhasználónevét és a jelszavát!

Hogyan vizsgázhatok

Amennyiben a megfelelő szintű felkészülés után kialakul az elszánás és bátorság a megmérettetés iránt, lehet jelentkezni a vizsgára.
Horgászvizsgára minden, a jelentkezés napján 10. életévét betöltött cselekvőképes személy jelentkezhet. Amennyiben a jelentkező személy a vizsgára jelentkezés napján még nem töltötte be a 15. életévét, abban az esetben a vizsga megkezdése előtt köteles bemutatni a vizsgabizottságnak a törvényes képviselője által – a horgászvizsgán történő részvételhez – adott hozzájárulást.

A vizsgára történő jelentkezés menete

Vizsgára jelentkezés az alábbiak szerint történik.

Első lépésként szükséges regisztrálni, és egy saját profilt létrehozni a https://horgaszjegy.hu/ online felületen. Ha már megvan a regisztráció, a horgász a saját profiljába belépve a „Tagságok és engedélyek” menüponton belül, a „vizsgák” fülre kattintva tud jelentkezni a vizsgára. Mivel a vizsga személyes részvételhez kötött, lehetőség van választani az időpontok és a helyszínek közül az „időpontfoglalás” gombra kattintva. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelőt, a „jelentkezés” gombbal tudjuk azt véglegesíteni.

Jelentkezni legkésőbb a kiválasztott vizsgaidőpont napját megelőző nap éjfélig lehet. Amennyiben mégsem tud részt venni az adott vizsgán, a jelentkezését a „lejelentkezés” gombra kattintással tudja törölni, szintén a vizsga időpontját megelőző nap éjfélig. Kérjük, ezt mindenképpen tegye meg, ha nem tud eljönni a vizsgára, mert a vizsgáztató szervezetnek az előkészületekhez fontos információ az adott időpontban várható résztvevők száma.

Online látogatóink

Oldalainkat 57 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése