Sz.-Sz.-B. Vármegyei Egyesületek

Vasas Horgász Egyesület (Nyírbátor)

Székhelye: 4300 Nyírbátor, Szentvér u. 91.

Elnök: Bauer János Róbert
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Tel.: 
+36 30 86 42 310

A vízterület neve, területe:
Szénaréti tó 10 ha.

Helyszín: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Koordináták: 47°50'54"N 22°6'57"E)

Méret: 7,1 (ha)

Megközelíthetőség, útvonalleírás:
Nyírbátor Városba beérkezve a 471-es számú főútról a Debrecen-Nyíregyháza-centrum felé vezető utak kereszteződésében (kis körforgalomban) Nyírgyulaj (vagy strand) irányába haladva a helységjelző táblát elhagyva bal kéz felől látható a tó.

Fogható halak:
ponty, csuka, süllő, harcsa, keszeg.

Leírás:
A tó kulturált környezeteben a közeli Sárkány fürdő előtti területen fekszik, a város felőli nádfali oldalról horgászni tilos. A tó mellett kulturált fás ligetes kialakítású, 5 esőbeállóval ellátott. Parkolni autóval a tóhoz közelebb fekvő fák vonalán kívül szabad. Vízvételezési hely a strand felőli esőbeállónál lévő hálózati kút.
Szalonnasütésre, tűzgyújtásra alkalmas hely az esőbeállóknál. A tó nagyon jól telepített, éves szinten 100 mázsa halmennyiséggel, melynek nagy többsége ponty, csuka, dévér keszeg is kerül bele.

Halrekord fogások: 40 kg-os harcsa, 13 kg-os ponty, 15 kg-os amur, dévér.

szenaret3

szenaret1

szenaret2

szenaret4

Horgászrend: 
HORGÁSZREND A SZÉNARÉTI VIZTÁROZÓN
A közgyűlés döntése alapján, a Szénaréti víztározón 2016-tól az országos horgászrend a következő eltéréssekkel érvényes:

1. A horgászállásokat a horgászok érkezési sorrendben foglalhatják el. Jelölt / foglalt hely nem létesíthető. /Kivétel a napi jegy árusítóknak fenntartott horgászhely./

2. A horgászhelyre később érkező horgász úgy foglalhatja el a helyét, hogy az előbb helyet foglaló horgásztól legalább 6 m távolságra legyen a horgászhelyre, kivéve, ha a szomszédos horgásztárs ehhez nem ragaszkodik, vagy az azonos időben horgászók nagy száma ezt nem teszi lehetővé. A kevésbé fogós helyek, vagy kényelmetlenebb horgászhelyek nem szolgálhatnak hivatkozási alapul az előzőekben meghatározott oldaltávolság figyelmen kívül hagyására.

3. Horgászni tilos a víztározó vasút felőli,és a fürdő út bal oldalán. Ezeken a területeken/területekről az etetés is tilos!

4. Gépjárművel parkolni a víztározó horgászható részein a horgászhelyhez legközelebb lévő fák külső széléig lehet.
Az előző támpontokkal meg nem határozható helyeken úgy lehet parkolni,
hogy a parkoló gépjármű a vízparttól legalább 10 méter távolságra legyen,
Parkolás során a növényzet, különösen a fiatal fák megóvására gondosan ügyelni kell.

5. Gyermek horgász engedéllyel kizárólag az engedélyes gyermek/felnőtt felügyelete mellett/horgászhat. A gyermek horgász engedélye felnőtt és ifjúsági korú személy horgászatára nem jogosít!

6. Darabszám és méretkorlátozás alá tartozó hal telepítése esetén, csütörtöki vagy pénteki telepítés esetén szombat reggelig a közvilágítás kikapcsolásáig horgászni TILOS!

7. A horgászat megkezdésekor a horgász köteles megjelölni a fogási naplóban található éves naptárban a horgászati tevékenység megkezdésének napját. A vízterület megnevezését és a területi engedélyben szereplő vízérkódot a fogási időpontot legkésőbb darabszám korlátozással védett hal, kifogása és horogtól való megszabadítása, és a haltartóba helyezése után kell bejegyezni. A halak beírásakor az időpontot is be kell írni. /óra,perc/
A darabkorlátozással nem védett egyéb őshonos és nem őshonos halfajták mennyiségét azok össztömegét a horgászat befejezését követően a fogási naplóba be kell jegyezni. Ha csak darabszám korlátozással nem védett halfajokat fog ki és tart meg a regisztrálást akkor kell elvégezni. A regisztrálást naponta többször is el kell végezni, ha ugyanazon a napon a horgász ismét darabszám korlátozással nem védett
halfajokat fog ki és tart meg. A darabszám korlátozás nélküli halfajok megtartható mennyiségét a Horgászrend 8/a pontja tartalmazza.

7/a A kifogott halat a horgász köteles a vízben, haltartó szákban/ragadozó halat lehet szájbilinccsel, pórázon is/tartani. A kifogott halat és annak bejegyzését a fogási naplóba a horgász köteles az ellenőrzésre jogosultnak/pl. tisztségviselők, halőrök,és Egyesületi ellenőrök stb.,/felszólításra bemutatni. A kifogott, de meg nem tartott/tartható halat a horgász a legnagyobb kímélettel köteles a vízbe visszahelyezni. A megtartott halat a horgász a horgászat befejezéséig köteles megőrzése alatt tartani.
7/b A folyami harcsa megtartható mérete 60 cm-től, fajlagos tilalmi időszakban
05.02-től-06.15-ig 100 cm-től lehet. A darabszám korlátozást a Horgászrend 8/a
pontja tartalmazza.

8. A horgászonkénti elvihető halmennyiség a következő lehet:
a.) egyesületi tag:

Felnőtt horgász: naponta 3 db (ebből azonos halfaj legfeljebb 2 db): hetente 6 db: évente: 30 db, süllő napi 1 db, heti 2 db lehet.
Ifjúsági és kedvezményezett horgász: naponta 2 db, hetente 3 db, évente 15 db,
Gyermek horgász: naponta 1 db hetente 2 db, évente 8 db

Süllő napi 1 db, heti 1 db
Az egyéb halfajból megtartott mennyiség felnőtt horgász esetén 3 kg, ifjúsági-, kedvezményezett- és gyermek horgász esetén 2- 2 kg, kifogott és megtartott mennyiség az évi 50 ill. 25 kg-ot nem haladhatja meg.
A kifogott halat értékesíteni tilos!

Napijegyes / vendég horgász által elvihető halmennyiség:
felnőtt horgász: 2 db, egyéb halfajból 2 kg
ifjúsági és gyermek horgász 1 db, egyéb halfajból 2 kg.
Magyarországon nem őshonos halfajták
Elvihető mennyisége: amur (40 cm-től)
Felnőtt horgász napi 1 db, hetente 6 db
Ifjúsági és kedvezményezett horgász napi 1 db, heti 3 db
Gyemekhorgász naponta 1 db, hetente 2 db
Napijegyes horgász napi 1 db
Ezüstkárász
Felnőtt horgász naponta 3 kg
Ifjúsági, kedvezményezett, gyermekhorgász és napi jegyes horgász 2-2 kg-ot vihet el.
A napijegyes/ vendég horgász engedély kizárólag a napijegyének megfelelő időpontra, napszakra érvényes.
b.) A kifogható méretkorlátozás alá tartozó halmennyiség elérése után/ ha a horgász továbbra is kíván horgászni/az egyesületi tag és a napijegyes horgász (gyermekhorgászok kivételével)-új területi engedély vagy napijegy, napijegyes horgász csak új napijegy birtokában folytathatja a horgászást. Július 1-jétől lehetőség van,egy darab korlátozott fogási lehetőséget biztosító területi engedély váltására is. Ennek az ára a beszámoló közgyűléseken megállapított összeg, amely legfeljebb 15 db méretkorlátozás alá tartozó hal és napi 2 kg egyéb hal kifogására jogosít. A második engedély kiváltásánál kedvezmény nem vehető igénybe.
9. Etetni csak partról bedobással/közvetlenül kézzel beszórva, vagy horgászbotra szerelt, etetőanyagot tartalmazó felszerelés –beleértve az etető rakétát-bedobásával/vagy etető csúzlival lehet.

10. A csalihalfogó háló használata TILOS!

11. Ifjúsági-, és kedvezményezett horgász 1 db horgászbotot legfeljebb három horoggal felszerelve, gyermekhorgász 1 db horgászbotot legfeljebb 1 horoggal felszerelve használhat.

12. A víztározón a pergető-és a legyező horgászat 25gr súlyú mű csali méretig szeptember 01-február 15-ig engedélyezett.

13. Nappali horgászat a közvilágítás kikapcsolásától az eseti világítás bekapcsolásáig tarthat.
Éjszakai horgászat engedélyezett/természetesen a tilalmi idők figyelembevételével/, a horgászhely jól látható kivilágítása és a horgászrend fokozott megtartása mellett. A horgászhelyek kivilágítására a közvilágítási be-ki kapcsolások az irányadóak.

14. A víztárazó és környezete tisztaságára, a pihenőpadok, esőbeállók, ivóvízvételi hely és egyéb építmények állagának megóvására, a fák, a part és rézsűk védelmére minden horgász köteles gondosan ügyelni. A vízparton és környékén a szemetelés/pl. napraforgóhéj, cigaretta csík, papírhulladék, ételmaradék stb. eldobása/tilos.

15. A vízparton és környezetében az indokolatlan hangoskodás, a trágár beszéd, a horgásztársak és a vízparton nyugodt, kellemes kikapcsolódást, pihenést kereső embertársaink zavarása tilos. A horgászhoz/horgásszal érkező hozzátartozó/vendég magatartásáért a horgász a vízparton teljes felelősséggel tartozik. A víztározóban tartózkodni és fürödni TILOS!

16. Tűzet rakni/főzés sütögetés céljából az esőbeállók mögötti területrészen - az egyéb jogszabályi korlátozások megtartásával – lehet.
A vízparton az ettől eltérő területen a tűzgyújtás tilos.

17. Horgászni csak a vízterületre érvényes területi engedély, vagy napijegy birtokában lehet. A horgászatra jogosító engedély megváltásáig a horgászállás elfoglalható, de a horgászat nem kezdhető meg.

18. Az 5 kg egyedsúlyt meghaladó ponty, valamint compót kifogása esetén haladéktalanul, kíméletesen vissza kell helyezni a tóba, ezeket a halakat a horgász nem tarthatja meg.

19. A közgyűlés felhatalmazása alapján a vezetőség különösen indokolt esetekben egyéb korlátozó szabályokat, vagy engedményeket tehet.

20. A Horgászrend bármilyen megsértése a cselekmény súlyától függően a területi engedély/napijegy azonnali bevonásával jár, függetlenül az ezt követő fegyelmi eljárás, vagy más/pl. hatósági/eljárás lehetőségétől, eredményétől.

21. Állami gyermek horgászjegy birtokában 6-éves korig szülői vagy nagyszülői felügyelettel 1 db úszós készséggel (orsó nélküli készség) területi engedély, napijegy nélkül a horgászat engedélyezett. A gyermek horgász a kifogott halat csak területi engedély vagy napijegy birtokában tarthatja meg.

22. A horgászat során a mérleg, haltartó és a horog kiszabadító eszköz megléte minden horgász számára kötelező.

23. A szénaréti víztározónál parkoló autókért az egyesület felelőséget nem vállal.

24. Az elszabadult hal készségére más készséggel rádobálni TILOS!

25. Az elszabadult stupeket jól láthatóan hordozó harcsát csónakból is meg lehet sérülésmentesen fogni, de a szerelék kivétele után a halat vissza kell helyezni a vízbe. Ennek engedélyezésére az Elnök vagy a Horgászmester adhat engedélyt.

ZÁRADÉK: A horgászrendet a közgyűlés 2014. március 30-án megtartott ülésen jóváhagyta.
A horgászrend módosítását a VASAS HE Elnöksége a 2014. 08.11-i gyűlésén elfogadta.
A horgászrend további módosítását a VASAS HE Közgyűlése a 2016. 02. 28-i Gyűlésén elfogadta.

A módosított horgászrend 2016.02. 28-tól érvényes.

Online látogatóink

Oldalainkat 64 vendég és 0 tag böngészi

Cookie-k kezelése